Af Ritzau - 15/08-16 15:15

Ekspert: Det er for svært at blive dømt i voldtægtssagerEkspert: Det er for svært at blive dømt i voldtægtssager

For mange voldtægtssager ender i skraldespanden hos landets anklagemyndigheder, mener juraekspert.

Det er generelt for svært at bringe retfærdighed til voldtægtsofre, fordi for få sager ender i en domstol.

Det mener Trine Baumbach, der er lektor og ph.d. i jura på Københavns Universitet.

- Uden at forholde sig til nogen konkret sag må man med den lave domsfældelsesprocent, vi har i Danmark, vurdere, at det er for svært at blive dømt i voldtægtssager, siger hun.

Østre Landsret idømte mandag eftermiddag tre unge mænd fængselsdomme i en omdiskuteret sag, der ved byretten i Roskilde først endte i frifindelse.

Byretten fandt det ikke bevist, at pigen ikke var i stand til at sige fra på grund af beruselse, mens landsretten ser anderledes på det.

Trine Baumbach ønsker ikke at udtale sig om den aktuelle sag, men hun mener, at der generelt er et problem med den måde, voldtægtssager bliver håndteret i Danmark.

- Der er desværre mange sager, hvor anklagemyndigheden ikke rejser sagen ved en domstol, fordi det umiddelbart er påstand mod påstand, siger hun.

- Man kunne godt ønske sig, at man oftere lod det være op til en domstol at afgøre, om der tale om en voldtægt.

Ifølge Trine Baumbach falder der dom i langt færre voldtægtssager i Danmark end i andre sammenlignelige lande. Det skyldes ifølge hende blandt andet en problematisk kultur hos anklagemyndighederne.

Hun efterlyser en større tilbøjelighed til at afprøve sagerne ved landets domstole.

- Grunden til, at en domstol vil være bedre egnet til at vurdere voldtægtssager end anklagemyndigheden, er, at der sker en umiddelbar bevisførelse, hvor anklagemyndigheden ofte vurderer sagen ud fra et skriftligt grundlag.

- I mange tilsyneladende oplagte sager vil man måske se, at en bevisførelse vil give så mange nuancer i sagen, at man vil have større chance for at nå frem til en rigtig afgørelse, mener lektor Trine Baumbach.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx