07/03-16 13:49; Opdateret: 07/03-16 14:06

Ejendomsmæglere betaler millioner for boykot af BoligaEjendomsmæglere betaler millioner for boykot af Boliga

Mens kollegerne i branchen betaler millionbøder for konkurrencefusk, vil EDC gå i retten for at forsvare sig.

Fem af landets ejendomsmæglerkæder har accepteret at betale en samlet millionbøde på knap 12 millioner kroner for at have boykottet boligportalen Boliga.dk.

Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Bagmandspolitiet. Samtidig rejser anklagemyndigheden tiltale mod EDC-gruppen A/S og Dansk Ejendomsmæglerforening, der ikke har villet punge ud.

- Køb og salg af vores hjem er afgørende økonomiske begivenheder, som for de fleste mennesker kun sker få gange i livet. Det er derfor af overordentlig stor vigtighed, at vi kan regne med fairplay på boligmarkedet, siger statsadvokaten i en udtalelse.

Sagen om Boliga.dk opstod i 2009, da Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne, der står bag Boligsiden.dk, aftalte at boykotte konkurrenten.

Boykotten indebar blandt andet, at mæglerne skulle undlade at stille annoncebilleder af boliger til rådighed for Boliga.dk.

- Boliga.dk var den første portal, der offentliggjorde liggetider, prisudvikling og endelige salgspriser, og portalen skabte dermed en gennemsigtighed om bolighandel, siger Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Det fremgår af Konkurrencerådets afgørelse, at en stor del af ejendomsmæglerbranchen ikke umiddelbart har fundet dette rimeligt og ønskværdigt, tilføjer direktøren.

Boykotten er imidlertid en overtrædelse af konkurrenceloven, fastslår Bagmandspolitiet, der har udskrevet bøder til Home, DanBolig og Nybolig, som hver skal betale 3,75 millioner kroner.

RealMæglerne har fået en bøde på 500.000 kroner, mens Danske Selvstændige Ejendomsmæglere slipper med 80.000 kroner.

Fra hver af de fem virksomheder har en ledende medarbejder accepteret en personlig bøde på 25.000 kroner. Det samme har en ledende medarbejder fra EDC.

Omvendt har EDC-gruppen A/S og Dansk Ejendomsmæglerforening ikke ønsket at betale.

Derfor kan de nu se frem til en tur i retten, når Bagmandspolitiet - også kendt som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - har fået udarbejdet et anklageskrift.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Mor til barn på 19 måneder: 'Hvorfor...
bt.dk
Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx