Af Ritzau - 13/12-16 09:28

Syriens hær gennemsøger gaderne i Aleppo efter sejrSyriens hær gennemsøger gaderne i Aleppo efter sejr

Det syriske militær konsoliderer sejr i det østlige Aleppo, hvor det har kontrol over 99 procent af området.

Det syriske militær ventes tirsdag at vinde fuld kontrol over det østlige Aleppo, hvormed præsident Bashar al-Assads regime har tilføjet oprørsbevægelsen det hidtil største nederlag under den fem år lange borgerkrig.

Den Internationale Røde Kors Komité appellerer til de krigende parter om at gøre alt for at beskytte og skåne civilbefolkningen i den sønderbombede storby.

Tusindvis af mennesker, som ikke har nogen del i krigen, har bogstaveligt talt ingen steder at flygte hen, siger Røde Kors i en appel.

Appellen er udsendt, efter at regimets styrker mandag erklærede, at de havde vundet kontrol over 99 procent af Øst-Aleppo, som har været under oprørernes kontrol i fire år.

Røde Kors Komitéen understreger, at en omfattende humanitær katastrofe i Aleppo kun kan undgås, hvis grundlæggende regler for krigsførelse og menneskerettigheder overholdes.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, udtrykker også bekymring for civilbefolkningen.

Hele distrikter ligger i ruiner, og der ligger nogle steder lig i gaderne. Mange, som er flygtet uden mad, sidder eller ligger i gaderne i vest - uden at have noget sted at gå hen

Det anslås, at 130.000 mennesker er flygtet fra det østlige Aleppo under hærens offensiv.

Tidligt tirsdag gik regimets soldater gennem nyerobrede distrikter for at lede efter overlevende eller oprørere i skjul.

- Regimet finkæmmer distrikterne Bustan al-Qasr, Kalasseh, Fardaws og andre områder, som blev generobret mandag, siger lederen af overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, Rami Abdel Rahman.

Han siger, at regimet konsoliderer dets kontrol over de forskellige områder, men at der ikke er sket yderligere ændringer i situationen i det østlige Aleppo.

Der blev i den vestlige del af Aleppo festet i nogle gader trods silende regn, og der blev skudt op i luften for at fejre militærets sejr og den nye situation.

Mindst 415 civile er blevet dræbt i det østlige Aleppo i den seneste måned, siger Rahman. I den vestlige del af byen er yderligere 130 civile blevet dræbt af beskydning fra oprørsgrupperne.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dømt igen: Her er sandheden om Heidis...
bt.dk
De små hyldede Frederik: Men deres...
bt.dk
Real Madrid fik sejren foræret:...
bt.dk
Mand druknede under badetur - ven...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx