Af Ritzau - 22/09-16 07:57

Mados og stearinlys forurener børneværelsetMados og stearinlys forurener børneværelset

Mange børneværelser er kraftigt forurenet af partikler, som stammer fra stearinlys, brændeovne, ristet brød og bøffer på stegepanden.

Når du tænder op i brændeovnen, sætter stearinlys i vindueskarmen, steger en god bøf på panden eller rister et stykke brød på brødristeren, får du mere end bare en god middag i hyggelige rammer.

Du lukker ultrafine usynlige røgpartikler ud i dit hjem, som kan være skadelige. Og partiklerne spreder sig hurtigt ud i huset og til børneværelset, fortæller Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i miljøorganisationen Det Økologiske Råd, som kalder partikelforurening en "usynlig fjende".

- Hvis man ikke lukker dørene, når man steger og bager i køkkenet, begynder partikelniveauet på børneværelset at stige voldsomt allerede efter tyve til tredive sekunder. Også selv om børneværelset ligger på første sal, siger hun til Ritzau Fokus.

Det Økologiske Råd har undersøgt partikelforureningen i 17 børneværelser i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, Københavns Universitet, Statens Byggeforskningsinstitut og Green Lab Brugerinnovation.

På 12 af de 17 undersøgte børneværelser var forureningsniveauet så højt, at det oversteg niveauet på landets mest forurenede vej, H.C. Andersens Boulevard, i myldretiden. I de værste tilfælde var forureningen på børneværelserne op mod 10 gange højere end myldretidsniveauet, viser undersøgelsen.

Forskere kender ikke de helbredsmæssige konsekvenser af dårligt indeklima og partikelforurening i boligen. Men Lone Mikkelsen påpeger, at der omvendt ikke findes forskning, der peger på, at partikelforurening fra boligen skulle være mindre skadelig end trafikforurening.

For at mindske partikelforurening i boligen er det vigtigt at lufte ud og skabe gennemtræk. Når du laver mad eller tænder stearinlys, er det en god idé at lukke døren til andre rum i huset. Når børnene skal sove, er det godt at lave en grundig gennemluftning og derefter lade døren stå åben.

- CO2-niveauet i børneværelset stiger i mange tilfælde utroligt meget om natten, fordi forældre lukker døren til børneværelset. Derfor er det klart vores anbefaling at lade døren stå åben, siger Lone Mikkelsen, og tilføjer, at for høje CO2-niveauer kan medvirke til dårligere søvn.

Stearinlys er en af de helt store syndere til udledning af ultrafine partikler. Derfor anbefaler Det Økologiske Råd at fravælge eller nedbringe brugen af stearinlys. Som et alternativ kan du købe LED-stearinlys.

- Vil du have stearinlys tændt, er det en god idé at gå udenfor, når lysene skal pustes ud. Udledningen af ultrafine partikler er særlig slem, når lys pustes ud, siger Lone Mikkelsen.

Når du skal riste brød, er ovnen er ikke nødvendigvis et godt alternativ til brødristeren. Problemet med både ovn og brødrister er, at der foruden brød ofte ligger snavs, krummer, madrester og stegefedt, som også bliver forbrændt og danner røgpartikler. Derfor er det vigtigt at rengøre sin ovn og brødrister jævnligt, siger Lone Mikkelsen.

Og har man en selvrensende ovn, er det vigtigt at lufte ekstra godt ud, siger Torben Sigsgaard, centerleder i Center for Indeklima og Sundhed i Boliger, CISBO.

- Mange nye ovne har en selvrensende funktion, som i forhold til partikelforurening svarer til at lave en brand indendørs. Så hvis du ikke lufter meget grundigt ud, mens ovnen renser, får du en kraftig eksponering, siger han.

Fakta: Flere tips til at undgå partikelforurening

- Hvis du drømmer om en brændeovn, kan du købe en Svanemærket brændeovn

- Køb en støvsuger med et såkaldt HEPA-filter, som renser luften under støvsugningen.

- Anskaf en emhætte med træk, der sender osen og partiklerne ud af boligen. Hvis du bor i en gammel lejlighed med en emhætte uden træk, er det vigtigt at rense emhættens filter ofte.

Kilde: Lone Mikkelsen, Torben Sigsgaard

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx