Af Ritzau - 11/10-16 14:50

Frankrig åbner første fixerumFrankrig åbner første fixerum

Voldsomt og ophedet debat mellem højre og venstre er gået forud for åbning af fixerum.

Frankrigs sundhedsminister besøgte tirsdag landets første "fixerrum" for stiknarkomaner, mens oppositionspolitikere fordømte eksperimentet, der finder sted på et hospital i det nordlige Paris.

- Centret er kulminationen på et politisk opgør, som ikke har været let, fastslår sundhedsminister Marisol Touraine, som talte til journalister ved inspektionen af hospitalet sammen med Paris-borgmesteren Anne Hidalgo, der er hendes partifælle fra det regerende socialistparti.

- Fixerummene et vigtigt redskab i kampen mod narkotikaenes svøbe. Narkomaner får mulighed for at tage stoffer i gode sanitære omgivelser, siger Touraine.

Centret for narkomaner på Lariboisiere hospitalet ligger i et af de hårde distrikter nær Gare du Nord. Området er kendt for dets mange narkomaner.

Det ventes at modtage omkring 100 personer dagligt.

Fixeerrum eksisterer i en række andre lande -blandt andet i Danmark, Tyskland, Luxembourg, Holland, Norge, Spanien og Schweiz samt i Canada og Australien.

Højrefløjspolitikeren Philippe Goujon fra det Republikanske Parti, kritiserer projektet som "en misforstået god idé".

Narkomaner skal selv medbringe deres stoffer til centeret, som er bemandet med en stab af læger og sygeplejersker, socialarbejdere og sikkerhedsfolk.

Sundhedsministeriet siger, at andre fixerrum kan blive åbnet, da narkomaners helbredsmæssige situation udgør et stort problem, da over 10 procent af dem er hiv-positive og over 40 procent har hepatitis C.

Efter flere års debat for og imod at give stofmisbrugere lov til at indtage deres ulovlige stoffer under ordnede forhold, gjorde Danmarks første fixerum klar til at lade de første tage plads i stolene.

I begyndelsen af oktober 2012 åbnede Københavns Kommune døren ind til lyse rum på Halmtorvet, hvor stofmisbrugere fik sundere, tryggere og mere værdige omgivelser.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx