Af Ritzau - 26/10-16 14:52

Folketinget fordømmer Ruslands fremfærd i SyrienFolketinget fordømmer Ruslands fremfærd i Syrien

Bashar al-Assad kan ikke være en del af Syriens fremtid, siger udenrigsminister Kristian Jensen om konflikten.

Folketinget skærper nu retorikken mod Rusland for dets rolle i konflikten i Syrien, hvor der er begået flere krigsforbrydelser, siden krigen brød ud for fem år siden.

Et næsten enigt Folketing vedtog onsdag en tekst, hvor Dansk Folkeparti står udenfor.

Ifølge teksten fordømmes præsident Bashar al-Assads overgreb mod egen befolkning i Aleppo samt den iranske og russiske støtte hertil.

- Der er ingen nemme løsninger, når det drejer sig om Syrien. Især ikke når et permanent medlem af Sikkerhedsrådet holder hånden over Assad-regimet.

- I mange tilfælde har Rusland modarbejdet og i sidste omgang blokeret bestræbelserne, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) fra talerstolen i folketingssalen.

Situationen i Aleppo er aldeles grufuld, understreger han og minder om, at der er blevet anvendt klyngebomber, som der findes en konvention imod underskrevet af 119 lande, herunder Danmark.

Han fremhæver desuden et angreb på en FN-konvoj for en uge siden øst for Aleppo og kalder det et nyt lavpunkt.

Regeringen har i år foreløbig givet 275 millioner kroner til indsatser i konflikten i Syrien.

Præsident Bashar al-Assad kan ikke være en del af fremtiden for Syrien, hvis det står til Danmark.

- Der er ingen fremtid for Assad. Regeringen holder fast i, at Assads barbari og foragt for egen befolkning gør, at han ikke kan være en del af en varig og langsigtet løsning på konflikten, siger udenrigsministeren.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, der er født i Syrien, tog initiativ til hasteforespørgslen. Han håbede på et flyveforbud over Syrien, men det kunne der ikke opnås flertal for.

- Vi har ventet for længe, alt for længe, og historien vil dømme os hårdt. I den frie verden har vi nærmest siddet på hænderne og holdt det ene fredsmøde efter det andet, siger han fra talerstolen.

Dansk Folkeparti stemte ikke for vedtagelsesteksten, da partiet mener, at den ikke var bred nok, fordi den ikke fordømmer alle krigsforbrydelser.

Liberal Alliance understregede dog, at det var vigtigt at sætte navn på dem, man ved, har begået overgreb.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx