Af Ritzau - 27/05-16 06:49

Fem gode grunde til at gå amok i jordbærFem gode grunde til at gå amok i jordbær

De er lækre, de er indbegrebet af sommer, og faktisk er jordbær på flere måder også fantastiske for dit helbred.

storybild

Der er mindst fem gode grunde til at spise løs af sommerens, lækre jordbær. (Billede: Free/Hjschneider)

Hvis du i forvejen elsker jordbær, så gør du det muligvis endnu mere efter at have læst denne artikel.

Den lille, søde frugt er nemlig ikke bare lækker at spise, den har også en række gode effekter på din sundhed.

Jordbærret er nemlig en af de frugter, der indeholder allerflest C-vitaminer, og samtidig har det et højt indhold af kostfibre i forhold til andre vandholdige frugter og bær.

Det betyder, at dit immunforsvar får et boost, hvis du spiser mange jordbær i løbet af sommeren, samtidig med at de ikke påvirker blodsukkeret i så høj grad som andre frugter og bær.

Det fortæller Preben Vestergaard Hansen, der er lektor i Human Ernæring på Professionshøjskolen Metropol.

Oveni det indeholder jordbærrene meget lidt frugtsukker, hvilket vil sige, at vi sagtens kan spise løs. Gør vi det samme med frugter, der har et højt indhold af sukker, som for eksempel ananas eller banan, får vi derimod for meget energi.

- Frugtsukker kan godt reagere, ligesom det sukker der er i sodavand. Så spiser du for eksempel mange bananer, kan du godt få for mange kalorier, siger Preben Vestergaard Hansen.

Netop kalorietallet i jordbær er en anden ting, som jordbærfans kan glæde sig over.

Det er nemlig så lavt, at man ikke behøver at tænke på vægten, hvis man har planer om at smovse jordbær hele sommeren. Det siger Pia Houmøller, der er klinisk diætist, MPH.

- Jeg har endnu ikke mødt en klient, der er blevet tyk af at spise for mange jordbær, så der er relativt meget mæthed for kalorierne, når det handler om jordbær, fordi de netop er kaloriefattige.

At jordbær er gode for dit helbred, har også noget at gøre med, at det er en af de frugter, der har det aller højeste indhold af antioxidanter, fortæller Stina Dannerfjord, som er cand. scient i klinisk ernæring fra Københavns Universitet.

Antioxidanter har en positiv påvirkning på især livsstilssygdomme som forhøjet kolesteroltal.

Samtidig tyder flere forskningsprojekter på, at jordbærrenes indhold af såkaldt ellagsyre både kan forebygge og bekæmpe kræft.

- Man har set i laboratorieforsøg, at det kan bekæmpe væksten i knudens celler, så kræften for eksempel ikke kan vokse og sprede sig. Der er dog ikke endegyldigt evidens for det endnu, siger Stina Dannerfjord.

Hun opfordrer desuden til, at man køber jordbær produceret i de nordiske lande, hvis man vil sikre, at de er ekstra sunde. Undersøgelser viser nemlig, at nordiske bær indeholder op mod 30 procent flere antioxidanter end bær fra andre lande.

- Så hvis man spiser nordiske bær, så vil man opnå en højere sundhedseffekt, end hvis man for eksempel køber bær fra Tyskland, tilføjer Stina Dannerfjord.

Fem gode grunde til at spise jordbær:

- Jordbær er fyldt med C-vitamin, der styrker dit immunforsvar. En lille håndfuld er nok til at dække en hel dags behov for C-vitamin.

- Jordbærs høje indhold af antioxidanter har en positiv påvirkning på livsstilssygdomme som for eksempel forhøjet kolesteroltal.

- Jordbær indeholder meget lidt frugtsukker, så også diabetikere kan spise dem, og du indtager ikke unødigt meget energi.

- Jordbær er kaloriefattige, og skifter du for eksempel din eftermiddagskage ud med jordbær, vil du se resultater på vægten.

- Forskning tyder på, at jordbær har en forebyggende og helbredende effekt på kræft.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver det alvor: Det skal...
bt.dk
Magnussens rival gør comeback: Får ny...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
'X Factor'-Andreas gennemgik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx