21/03-16 11:56

Venner hjalp Europas mest eftersøgte med at skjule sigVenner hjalp Europas mest eftersøgte med at skjule sig

Solidaritet mellem naboer og familier hjalp Salah Abdeslam. Ikke militant netværk, siger anklager om flugt.

Salah Abdeslam forsvandt efter angrebene i Paris. Efterretningsfolk antog han var i Syrien eller andre steder i Mellemøsten, men det har nu vist sig, at han aldrig forlod Bruxelles.

Her fik han hjælp af familie, venner og småkriminelle til at undslippe politiets menneskejagt på ham igennem fire måneder.

Sådan lyder nye oplysninger fra de belgiske myndigheder, der blandt andet kaster lys over, hvordan Islamisk Stat får hjælp af netværk, som ikke er på politiets radar, fordi de ikke er radikaliserede.

- Abdeslam fik hjælp til at holde sig skjult af et stort netværk af venner og pårørende, som holdt sammen gennem narkotikahandel og småkriminalitet, siger den føderale chefanklager i Belgien, Frederic Van Leeuw.

Den belgiske og den franske chefanklager mødes mandag for at drøfte en udlevering af "den mest eftersøgte mand i Europa", Salah Abdeslam, som er mistænkt at have deltaget i massakren i Paris i november.

Den franske chefanklager Francois Molins mødes med sin belgiske modpart Frederic Van Leeuw forud for et pressemøde klokken 15.00 om udviklingen i sagen.

Den franske præsident, François Hollande, har krævet den 26-årige belgiske muslim med marokkanske rødder udleveret.

Belgien har offentliggjort navne på endnu en formodet deltager i Parisangrebene i november, skriver AFP.

- Efterforskningen har vist, at den 24-årige Najim Laachraoui, som hidtil har været kendt under sit falske navn Soufiane Kayal, var medsammensvoren, hedder det i en erklæring fra anklagemyndigheden i Bruxelles lørdag.

- Det var baseret på solidaritet mellem naboer og familier, siger Van Leeuw, som pointerede, at Abdeslam kunne holde sig skjult, selv om politiet modtog 24.000 tip fra offentligheden om de formodede angrebsmænd.

Den belgiske avis La Libre skriver, at Abdeslam kan have skjult sig i en kælder til en lejlighed, som tilhørte hans vens mor, og som ikke har forbindelser til militante.

Det var sådanne forbindelser, som var vigtige for ham på hans flugt snarere end Islamisk Stats netværk.

Abdeslam, som sammen med sin bror var indehaver af en bar i Bruxellesforstaden Molenbeek, skabte et center for mange unge, som ikke var videre interesseret i moskeen.

Men baren blev lukket kort før Parisangrebene på grund af narkotikakriminalitet.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DF: Dræb danske statsborgere i hellig...
bt.dk
Ben & Jerrys fejrer fødselsdag med...
bt.dk
Bøde til far: Søn fundet i kuffert
bt.dk
Han skulle være henrettet i dag: Men...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx