Af Ritzau - 28/10-16 12:29

Domstol i Nordirland afviser veto-brexitDomstol i Nordirland afviser veto-brexit

Regional parlaments godkendelse er ikke påkrævet ved brexit, siger nordirsk domstol i afgørelse.

Landsretten i Nordirland afgjorde fredag, at Nordirlands lovgivning ikke har mulighed for at forhindre, at premierministeren udløser en udtræden af EU for hele Storbritannien.

Det regionale parlaments godkendelse er ikke påkrævet, hedder det i domstolens afgørelse ifølge Reuters.

Men domstolen siger, at den vil lade det være op til engelske domstole at afgøre det overordnede spørgsmål om, hvorvidt premierminister Theresa May og hendes ministre har beføjelser til at bruge Artikel 50 i Lissabontraktaten.

Paragraffen er den mekanisme, som gør det muligt for en nation at forlade EU - uden klar opbakning fra det britiske parlament.

I Irland har udsigten til et brexit fået irere på begge sider af den gamle, blodige konflikt om Nordirland til at tænke på muligheden for et samlet Irland.

Lige som hovedparten af skotterne i modsætning til englænderne stemte for at forblive i EU, stemte 56 procent af nordirerne også for at blive.

- Jeg er ved at bløde op i forhold til idéen om et forenet Irland - udelukkende af økonomiske årsager. Jeg er europæer, siger 25-årige Christopher Woodhouse fra Belfast, hovedstaden i Nordirland.

Størstedelen af borgerne i Nordirland har i årevis gået ind for at forblive en del af Storbritannien for at være garanteret stabilitet og velstand.

Men udsigterne til et brexit har fået både de katolske og protestantiske irere til at frygte de økonomiske konsekvenser.

Et tegn på denne begyndende opbakning til et samlet Irland er, at et voksende antal nordirere nu ønsker at erhverve et irsk pas.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx