Af Ritzau - 08/11-16 05:01

Dansk ambassadør i USA tror på eksportsucces uanset udfaldDansk ambassadør i USA tror på eksportsucces uanset udfald

Hverken Clinton eller Trump i Det Hvide Hus vil ændre på danske virksomheders succes i USA, mener Lars Lose.

- Uanset hvad der sker, går verden nok ikke under.

Med det udgangspunkt går Danmarks ambassadør i USA, Lars Lose, ind til præsidentvalget tirsdag.

Han og resten af staben på ambassaden i Washington har i månedsvis forberedt sig på valgdagen og tiden derefter.

Det skal sikre, at Danmark og danske virksomheder i USA er bedst muligt klædt på til at håndtere en ny hverdag med enten Hillary Clinton eller Donald Trump i Det Hvide Hus.

- Jeg tror, det er for tidligt at kaste sig ud i spekulationer, om hvad konsekvenserne bliver for Danmark. Det er klart, at forudsigeligheden er større, hvis Hillary Clinton vinder.

- Det kan være en smule mere uforudsigeligt på Trump-siden, hvordan og hvorledes det kommer til at spille sig ud, siger Lars Lose.

Han har været den danske regerings repræsentant i USA siden midten af 2015 og har i den grad mærket, at han er kommet til en dybt splittet nation. En splittelse der kun er blevet større i det seneste års maratonvalgkamp.

- Uligheden er enormt stor i USA. Det har givet enormt udslag i den her valgkamp. Der er en rigtig stor middelklasse, hvor især den nedre del fik slået bunden ud af sig i 2008-2009, og de er vrede og føler sig ikke hørt.

- Det er i høj grad den strømning, der har præget valgkampen det seneste år og har drevet en kandidat som Trump. Clinton er jo ovre i den anden side som repræsentanten for det etablerede system. Der er ingen tvivl om, at skellene og uligheden har haft en enorm stor betydning denne gang, siger Lars Lose.

Han mener, at danske virksomheder fortsat vil klare sig godt, selv om Donald Trump skulle vinde.

- Der er ikke panik eller en eksistentiel dyb bekymring for fremtidsudsigterne i USA. Danske virksomheder klarer sig enormt godt i USA. Alene sidste år havde vi en vækst i vareeksporten til USA på 28 procent, og der er ingen grund til, at det ikke skulle fortsætte, uanset hvem der bliver præsident.

- Inden for et område som grøn teknologi vil det være en fordel med en demokratisk administration, som har en ambitiøs klimapolitik. Men når det er sagt, så er mange af de ting, der afgør, om danske virksomheder tjener penge, noget der bliver afgjort ude i de enkelte delstater, siger han.

- Vores opgave er at have det bedst mulige forhold til den enhver tid siddende præsident. Og det vil vi også have, uanset om det bliver Trump eller Clinton som præsident, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
Ulykke med selvkørende Uber-bil var...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx