Af Ritzau - 07/11-16 07:59; Opdateret: 07/11-16 10:44

Endnu en måling bekræfter DF-nedturEndnu en måling bekræfter DF-nedtur

Rød blok står til flertal i ny måling. Nye Borgerlige står til 1,3 procent, mens V ligger på valgresultatet.

storybild

Dansk Folkepartis vælgeropbakning er faldet mærkbart grundt sagen om muligt misbrug af EU-midler. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Jens Astrup)

Hvis der var valg i morgen, ville Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blive Danmarks næste statsminister. Og Venstre ville blive det største parti i blå blok.

Det viser en meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Målingen bekræfter, at sagen om muligt misbrug af EU-midler har kostet Dansk Folkeparti dyrt i vælgeropbakning, vurderer Kasper Møller Hansen, der er professor i Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Dansk Folkeparti har mistet op mod en femtedel af deres vælgere på få måneder. Så den har virkelig gjort ondt på DF, den her skandale, siger Kasper Møller Hansen.

Om de cirka 16 procent, som DF ligger til i flere målinger, så vil være et nyt, stabilt niveau for partiet, er for tidligt at sige. Hvis EU's granskning af sagen fører til anklager om svindel, kan det få flere vælgere til at sive.

Omvendt er der også eksempler på, at målinger kan rette sig igen efter nogle uger.

- Når vælgerne en gang har skiftet, er de villige til at skifte igen. De vælgere, der har forladt DF, er ikke gift med et nyt parti endnu.

- Så hvis DF kan formå at flytte dagsordenen, kan sagtens vinde nogle af dem tilbage, siger Kasper Møller Hansen.

Venstre kan måske varme sig ved, at partiet efter en periode med sløje målinger er tilbage på - og faktisk lidt over- valgresultatet fra 2015.

20,3 procent af vælgerne angiver at ville stemme på regeringspartiet. Det er formentlig et resultat af, at nogle af de vælgere, der ellers har været gået over til DF, er vendt tilbage, vurderer Kasper Møller Hansen.

Nye Borgerlige ligger til 1,3 procent af stemmerne. Det er under spærregrænsen på to procent.

Men da den statistiske usikkerhed er 0,7 procentpoint, er det ikke utænkeligt, at partiet ville komme i Folketinget, hvis der var valg nu.

- Hvis de kommer ind, er der endnu et parti, Lars Løkke skal få kabalen til at gå op med, konstaterer Kasper Møller Hansen.

- Modsat, hvis de lige akkurat ikke kommer ind, er det stemmespild for blå blok.

Den statistiske usikkerhed i målingen er maksimalt 2,7 procentpoint. Det gælder for det største parti, Socialdemokratiet, der ligger til 26,3 procent. For de øvrige partier er usikkerheden mindre.

Rød blok står til 51,1 procent af stemmerne, mens blå blok står til 48,5 procent. Her er den statistiske usikkerhed 3,0 procentpoint.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kevin Magnussen har travlt:...
bt.dk
Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx