Af Ritzau - 05/12-16 06:01

Så let er det: Skru ned for varmeregningenSå let er det: Skru ned for varmeregningen

Der er mange penge at spare, hvis radiatorerne i hjemmet er indstillet korrekt.

For mange er der penge at hente i en radiator, uden at de behøver at sælge den, der hænger på væggen.

Der er i hvert fald mange kroner at spare, hvis termostaterne rundt om i hjemmet indstilles korrekt i vinterperioden, forklarer Birger Tannebæk Christiansen, som er teknisk konsulent hos Tekniq, installatørernes organisation.

- Den gyldne regel er, at man skal sørge for at have en jævn varme over det hele i huset. Så får man det bedste resultat, siger han.

- Selvfølgelig må du gerne have det lidt køligere i soveværelset og lidt varmere på badeværelset, hvis du ønsker det. Men så gælder det om at holde dørene lukket, siger Birger Tannebæk Christiansen.

Der kan dog være stor forskel på, hvor godt husene rundt om i Danmark er isoleret, og hvor godt varmen bliver fordelt rundt i hjemmet.

Men uanset om det er et gammelt eller nyt hus, man bor i, er det optimale at varme langsomt op i stedet for at fyre helt op på maksimum med det samme, når vinterkulden begynder at bide.

- Folk begår typisk den fejl, at de skruer helt op for en radiator og lader alle de andre være slukket. Og så spilder man desværre en masse varme, fortæller projektleder Jimmi Eiberg fra Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.

- Så løber det varme vand i radiatoren rigtig hurtigt igennem, og så får man ikke udnyttet den varme, der er i vandet. Det giver en dårlig udnyttelse af energien, lyder det uddybende fra Hofors projektleder.

Er der problemer med at få varme i radiatoren, så kan det skyldes, at der er kommet luft i rørene, mens den har stået slukket over sommeren. Det kan hurtigt afhjælpes ved at dreje på radiatorens udluftningsskrue og lukke luft ud, indtil der kommer vand ud.

Det giver en meget bedre varmegennemstrømning i radiatoren og rørene. Og det luner ekstra meget, når boligejeren kaster et blik på varmeregningen.

- Mange tror fejlagtigt, at hele radiatoren skal være varm, når de mærker efter. Det optimale er dog, at radiatoren er varm i den ene ende, hvor varmen kommer ind, men at den så er køligere i den anden ende, hvor varmen strømmer ud, lyder rådet fra Jimmi Eiberg.

Fakta: Sådan varmer du hjemmet op korrekt:

- Hold en stabil temperatur. Radiatorerne i alle rum bør være indstillet ens.

- Alle rum skal helst være opvarmet. Hold døren lukket til soveværelset, hvis ønsket er, at det skal være koldere dér.

- Sluk radiatorerne, når der luftes ud. Luft grundigt ud med flere vinduer åbne om vinteren. Men kun i kort tid ad gangen.

- Stil termostaten på tre i udgangspunktet. I alle rum. Så vil temperaturen normalt ligge mellem 19-22 grader afhængigt af hus og isolering. Hver grad betyder en prisstigning på fem procent.

Kilder: Tekniq, Hofor.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bombe i Superligaen: Stjæler...
bt.dk
Inger Støjberg kritiserer kendt...
bt.dk
Medinas frække natklub-show: Frit...
bt.dk
Mand dræbt i trafikulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx