Af Ritzau - 25/10-16 23:23; Opdateret: 25/10-16 23:50

Amerikansk forfatter vinder prestigefyldt Man BookerprisAmerikansk forfatter vinder prestigefyldt Man Bookerpris

Prisvinderen skildrer med satiriske virkemidler raceproblemer i en fiktiv bydel i Los Angeles.

For første gang nogensinde går den prestigefulde litteraturpriser Man Bookerprisen til en amerikaner, skriver AFP.

Den 54-årige forfatter Paul Beatty, som er født i Los Angeles, vinder for bogen "The Sellout". Det er en satirisk roman om raceproblemer i netop Los Angeles.

Juryen beskriver bogen som en "chokerende og uventet morsom" skildring af forfatterens hjemstavn, der bruger humor til at udforske raceproblemer i en fiktiv bydel.

Det var en overvældet Paul Beatty, som fik overrakt prisen i London af den britiske prins Charles' kone Camilla.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor lang en rejse det her har været for mig, sagde han.

Juryen har lagt vægt på, at "bogen omhandler status quo i nutidens racerelationer i USA og tager den politiske korrekthed som gidsel".

- The Sellout er en af de sjældne bøger, som er i stand til at tage satire, som er meget svært og ikke altid brugt lige godt, og putte det ind i hjertet af det moderne amerikanske samfund, siger historikeren Amanda Foreman til The Guardian.

Hun er formand for dette års dommerpanel. Lignende er ikke set siden udgivelser fra forfattere som Mark Twain og Jonathan Swift, siger hun videre.

Amanda Foreman kalder "The Sellout" for en roman af vor tid set i lyset af den aktivistiske bevægelse "Black Lives Matters", som kæmper for at stoppe politivold mod sorte amerikanere.

"The Sellout" er Paul Beattys fjerde roman. Tidligere i år vandt han også National Book Critics Circle Award i USA.

The Man Bookerprisen er oprindeligt blevet givet til forfattere fra Commonwealth-landene. Men i 2013 blev der åbnet for, at også forfattere fra andre engelsksprogede lande kan modtage prisen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx