Af Ritzau - 09/11-16 07:12

Vinterdæk kan gøre cykelturen mere sikkerVinterdæk kan gøre cykelturen mere sikker

Pigdæk eller brede knoppede cykeldæk kan mindske risikoen for at glide på vinterens glatte cykelstier.

Når frosten sætter ind, og cykelstierne bliver dækket af sne og sjap, kan den daglige cykeltur til og fra arbejde blive en halsbrækkende affære.

Derfor kan det være en god idé at runde en cykelhandler eller en netbutik og købe skridsikre vinterdæk til cyklen. Det mener Magnus Lindhart Jørgensen, cykelmekaniker i Cyklistforbundet.

- Pigdæk til cyklen er en rigtig god idé, hvis der ligger is på cykelstien eller hårdtpakket sne, som er glat. Pigdæk fungerer ligesom snekæder på en bil. Der sidder små pigge i dækket, som griber fast i isen og giver vejgreb, når man skal bremse og dreje. Det mindsker risikoen for, at man glider, siger han.

En ny undersøgelse foretaget af Epinion for Cyklistforbundet viser, at vejret og stiforholdene har stor betydning for, at mange cykler mindre i vinterhalvåret end i sommerhalvåret. Hele 67 procent stopper med at cykle, fordi det er glat.

Pigdæk er de mest skridsikre cykeldæk, man kan købe, og de fås både til mountainbikes og almindelige bycykler. Pigdæk koster typisk mellem 250 og 600 kroner. Men hvis man holder sig helt fra isglatte cykelstier, kan mindre også gøre det.

- Det er kun, når der ligger is på cykelstien, at pigdæk gør en forskel. Hvis der kun ligger sjap, er det bedre at købe nogle brede, knoppede dæk. Men under alle omstændigheder er vinterdæk til cyklen værd at overveje, hvad enten der er pigge i eller ej, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Det eneste man skal være forberedt på er, at det kræver flere benkræfter at cykle på knubrede dæk eller pigdæk. Også på de dage, hvor der ikke ligger sne og is på cykelstierne.

- De er markant tungere end almindelige cykeldæk, men man kan sagtens køre på dem, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Hvis du ikke vil investere i deciderede vinterdæk til cyklen, kan du også gøre dine almindelige sommerdæk lidt mere sikre at køre på til vinter.

- Sørg for ikke at køre på stenhårde dæk. Det nedsætter vejgrebet. Hvis du kører på lidt bløde dæk, får du mere overflade at køre på og dermed bedre vejgreb, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Og så er det vigtigt at tjekke dækmønstrede i dine sommerdæk, før frosten for alvor sætter ind, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

- Det er vigtigt, at mønstret i dækkene ikke er slidt ned. Især om vinteren. Hvis mønsteret er helt slidt ned, skal du sørge for at skifte dine dæk, ellers er du prisgivet, hvis det er glat, siger hun.

Gode råd, når du cykler i is og sne:

- Brug bagbremsen. Brems i god tid og gør det forsigtigt. Brug bagbremsen - og slip bremsen, hvis hjulene begynder at skride.

- Pak let. Undgå tungtlastede cykelkurve, tasker og andet, som gør det svært at styre. Pak let og lavt, fx i en cykeltaske bagpå.

- Sving i en bue. Undgå skarpe og pludselige sving. Tag store, bløde sving i det omfang den øvrige trafik tillader det. Brems ned før svinget - akkurat som i bil - og slip bremsen, før du drejer.

- Hold afstand. Bremselængden øges, når det er glat, så giv lidt mere plads i trafikken.

Kilde: Cyklistforbundet

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx