Af Ritzau - 09/06-16 14:47

Hjul, bold eller hop: Kom igang med gadeidrætHjul, bold eller hop: Kom igang med gadeidræt

Det ser legende let ud, når skatere eller fodboldspillere giver den gas nede af vejen, men hvordan kommer du eller dit barn med i klubben?

storybild

At finde en mentor, der kan hjælpe dig med teknikken som nybegynder, er et af DGI's råd til at få glæde af gadeidræt. (Billede: Free/Alena Ozerova)

Gadeidræt burde i ordets forstand være lige så let som at løbe en tur. Noget du kan foretage dig lige uden for døren.

Både børn og voksne kan, når vejret er til det, ses på løbehjul, rulleskøjter eller i en fodboldkamp i gadens grønne område.

Men hvordan samler man modet til at trille ind til de seje drenge på rampen?

En undersøgelse, som DGI har foretaget blandt 1093 aktive idrætsudøvere viser, at kun 8 procent af disse rent faktisk dyrker gadeidræt, men 88 procent af dem interesserer sig for det og gerne vil prøve det.

- Det er bare ikke den nemmeste ting i verden at komme i gang med, så der er brug for noget "knowhow" på området, fortæller Martin Kjærgaard, som er projektleder i DGI gadeidræt.

Man kan dyrke gadeidræt både på hjul, med bold eller med kroppen.

Skateboards og rulleskøjter ses ofte i bybilledet, men også gadefodbold eller -håndbold og mere akrobatiske udfoldelser som parkour og akroyoga, hvor man samarbejder to og to, eller linegang på de såkaldte slack lines kategoriseres som gadeidræt.

- Første skridt er at opsøge mangfoldigheden af muligheder. Mange byer holder street-festivaler, hvor man kan blive præsenteret for en masse forskellige aktiviteter, og det kan hjælpe en med at vælge, hvad, man synes, er sjovest, fortæller Martin Kjærgaard.

Men selv om ordet gadeidræt lægger op til, at man kan dyrke det alene når som helst, understreger både DGI's undersøgelse, Martin Kjærgaard og Tore Brynaa fra det københavnske arrangement Friday Night Skate (FNS), at fællesskab er uhyre vigtigt for at blive glad for og god til sin valgte gadeidræt.

- Langt de fleste klubber og fællesskaber findes på Facebook - også dem, der måske ikke er helt officielle, siger Tore Brynaa, der er med til at guide op mod 2000 rulleskøjteløbere gennem de københavnske gader hver sommer.

Har man først fundet en klub, er det forholdsvis nemt at finde begynderhold og indmeldingsblanketter, men for mange gadeidrætsudøvere gælder det, at fællesskabet er noget, der opstår på stedet, og det kan være tæt på angstprovokerende for nybegyndere at møde op for at være med, oplever Martin Kjærgaard.

Han anbefaler, at man bruger lidt energi på at finde en mentor eller en af de øvede på stedet, som kan hjælpe en med teknikken for på den måde at lære de garvede typer at kende.

Er man forælder til et barn gælder det også om at finde ligesindede til dem og måske endda om enten at finde et hold eller aftale faste dage, hvor man kan træne med andre begyndere for på den måde at opnå et fællesskab.

- Mange kommer desværre til at sidde med deres bræt på skødet eller bold i hånden og bare kigge på de gode, men det er vigtigt, at man lader sig selv være en begynder, siger Martin Kjærgaard til Ritzau Fokus.

Tore Brynaa anbefaler desuden også, at man ikke starter for billigt ud, når det kommer til udstyr.

- Det er ikke nødvendigt at købe gear for tusindvis af kroner, men hvis man gerne vil have en god oplevelse på rulleskøjter, skal man altså ikke sende junior afsted på BR-skøjter, der er hårde ved fødderne. Så kommer de kun en gang og aldrig igen, forklarer han.

Fem råd til at komme i gang med gadeidræt:

- Opsøg arrangementer, hvor du kan prøve forskellige slags gadeidræt af. Søgeord som street-festival er gode på Facebook og Google.

- Find ud af, hvad der er i nærheden af, hvor du bor, så det er nemt at komme til.

- Find en mentor. Måske er der et begynderhold til dit barn?

- Tjek dit udstyr. Få gode råd fra de erfarne og køb noget ordentligt.

- Find dig til rette i fællesskabet. Giv dig selv lov til at være begynder, spørg andre til råds og fat mod.

Kilder: Tore Brynaa (FNS), Martin Kjærgaard (DGI)

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx