Af Ritzau - 27/05-16 05:02

Derfor skal du kun spise citronerDerfor skal du kun spise citroner

Mange er begyndt at bruge citroner til rengøring. Men friske citroner belaster miljøet mere end rengøringsmidler, påpeger eksperter.

storybild

Citroner har en pH-værdi på 2,1, hvilket svarer til et afkalkningsmiddel, men det bliver hurtigt for ressourcekrævende at bruge den i stedet, mener eksperter. (Billede: Free/Colourbox)

Søger man på nettet efter citronens mange fortræffeligheder, er der nærmest ikke det, man ikke kan klare med den gule, sure frugt.

De kan rense huden, neutralisere lugte, fjerne ukrudt og rengøre både ovn, mikrobølgeovn og skraldespand - og endda bruges som taps i opvaskemaskinen. Men i mange af disse råd ligger der et gennemgående problem, siger Anne Grete Rasmussen, der er husholdningsøkonom og ejer af siden Frugrøn.dk.

- Jeg læste engang, at man kunne bruge to økologiske citroner til at rense sin skraldespand med indvendigt. Sikke et ressourcespild at købe økologisk mad bare for at gøre rent med det, siger Anne Grete Rasmussen.

Og faktisk opfordrer flere hjemmesider med "gode råd" om brug af citron i husholdningen til, at man køber citroner til brug af alt muligt andet end i madlavningen.

- Man tænker slet ikke på, at det er ressourcekrævende at fremstille citroner. De skal have gødning, pesticider og transporteres. På den måde bliver det jo mere belastende for miljøet end at bruge rengøringsmidler, siger hun.

Desuden venter et ekstra arbejde med at fjerne frugtkødet fra citronerne, hvis man bruger dem til at rengøre badeværelset med, påpeger hun.

Derfor går hendes citroner til madlavningen, og skulle der være lidt tilovers, eller en der er rådden, bruger hun den til at rense fingrene eller til at blege håndvasken med.

Michael René, som er rengøringsekspert og lektor ved Professionshøjskolen Metropol, anbefaler heller ikke, at man direkte køber citroner til rengøring.

- Jeg vil ikke sige, at citroner er et rengøringsmiddel, men en syre, hvilket gør det godt til afkalkningsmiddel. Det afhænger dog af, hvor meget du skal bruge, for man skal jo hele tiden holde prisen op imod et andet afkalkningsmiddel, siger han.

Derfor bruger Michael René primært de overskydende citroner til at afkalke elkedlen, servicen eller andre mindre opgaver.

Det er ikke fordi, de to rengøringseksperter ikke bruger citronens syre som en del af rengøringen, men det sker i form af citronsyre i pulverform.

Det er også den, de begge bruger, når de afkalker kummen i toilettet.

- Nogle skærer en citron op og smider den i toilettet, men det kan jeg kun advare imod, da man ikke ved, hvor stoppet rørene er i forvejen, siger Anne Grete Rasmussen.

Brug de overskydende citroner til at:

- Gnubbe de brune pletter på tekoppen.

- Gnide håndvasken ind i citronsaft. Det bleger og fjerner mindre kalkrester.

- Afkalke. Saft fra en halv citron tilsat vand afkalker glimrende, hvis man koger det op et par gange. Citroner er god som kalkfjerner, men har ingen fedtopløselige evner.

- Rense fingrene - særligt hvis du lige har skrabet nyopgravede kartofler.

Kilder: Michael René og Anne Grete Rasmussen

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fodboldlegendens tragedie: Spansk...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
Højt trusselsniveau i Frankrig:...
bt.dk
Vidne i retten: Peter Madsen drømte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx