Af Ritzau - 01/06-17 22:23; Opdateret: 02/06-17 00:36

Greenpeace: Trump er ude af trit med tidsåndenGreenpeace: Trump er ude af trit med tidsånden

Grønne organisationer håber, at andre vil tage over, hvor USA slipper klimaet.

Det kommer ikke til at true klimaaftalen fra COP21-topmødet i Paris, at præsident Donald Trump trækker USA ud af den. Det vurderer John Nordbo, der klimachef i miljøorganisationen WWF.

- Der er stærk enighed blandt de store lande, som har højt udslip af drivhusgasser, om at fortsætte indsatsen med at leve op til forpligtelsen med aftalen, siger han.

USA står for 15 procent af det aktuelle udslip af drivhusgasser, fortæller klimachefen.

- Derfor er det selvfølgelig et problem, at man har en regering i et land, som giver los og sætter olieindustriens og kullobbyens interesser højere end fremtidens og klodens klima, siger John Nordbo.

Parisaftalen lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 1,5-2 grader i forhold til det førindustrielle niveau. I 2016 lå det på cirka 1,3 grader over.

Donald Trump udtaler torsdag, at han vil forsøge at forhandle en ny og "mere fair" aftale.

Men ifølge WWF-klimachefen er aftalen ikke uretfærdig over for USA.

- Parisaftalen betyder, at amerikanerne, som i dag per indbygger belaster klimaet dobbelt så meget som europæerne og dobbelt så meget som kineserne, vil kunne holde et relativt højt udslip i årene fremover.

- Det er grundlæggende helt, helt forkerte eksempler, han giver, siger John Nordbo.

Beslutningen om at droppe klimaaftalen viser, at Donald Trump er "fuldstændigt ude af trit med tidsånden" i forhold til resten af verden.

Det mener klimapolitisk rådgiver i Greenpeace Jens Mattias Clausen

- Trump har taget en dybt amoralsk beslutning, som bunder i en fejlagtig opfattelse af, hvad der rent faktisk vil være bedst for den menige amerikaner i det lange løb, siger han i en skriftlig kommentar.

- Samtidig handler Parisaftalen i bund og grund om en moralsk forpligtelse til at beskytte verdens befolkninger og vores klode. Det er den forpligtelse, som Trump nu tilsidesætter på USA's vegne, tilføjer rådgiveren.

Begge organisationer peger på, at der er et stort potentiale i grøn omstilling.

Jens Mattias Clausen peger på, at flere amerikanske delstater ser mulige økonomiske gevinster ved grøn politik. Og at flere af dem nok holder fast i deres klimaplaner.

- Ny, vedvarende energi tager over i høj fart, også mange steder i USA, og det kan Trump ikke stoppe, han kan højest forsinke udviklingen, siger Jens Mattias Clausen.

Også WWF-klimachefen fæster lid til delstaterne.

- Der er en del amerikanske stater, som har oplevet alvorlige konsekvenser af klimaproblemet allerede.

- Vi så orkanerne Katrina og Sandy, vi har set Californien være ramt af flere års tørke, og der er mange andre delstater, som mærker problemer, siger John Nordbo.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx