Af Ritzau - 22/09-16 11:50; Opdateret: 22/09-16 12:50

Kommentator: Røde partiers udlændingekrav er løst krudtKommentator: Røde partiers udlændingekrav er løst krudt

S-støttepartier vil have markant blødere udlændingepolitik, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

Støttepartierne i rød blok har ladt pistolen med løst krudt, når de kræver, at Socialdemokraterne skal føre en mindre stram udlændingepolitik for at komme til magten ved et kommende folketingsvalg.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det er helt løst krudt, for hverken Enhedslisten eller Alternativet kan pludselig pege på Lars Løkke eller en anden venstremand som statsminister. Det er lidt det samme, som dengang Enhedslisten var støtteparti for Thornings regering.

- Der truede de også konstant med ikke at støtte regeringen, og det er Enhedslistens dilemma, de har ikke andre at pege på, siger han.

I Berlingske kræver flere af de partier, der skal bringe S-formand Mette Frederiksen til magten, at der indføres en mærkbar anderledes udlændingepolitik.

Det siger både De Radikale, Alternativet og Enhedslisten forud for Socialdemokraternes partikongres i Aalborg den kommende weekend.

De peger særligt på regeringens stop for modtagelse af kvoteflygtninge, som Socialdemokraterne har støttet. Desuden bør integrationsydelsen, som udgør omkring halvdelen af kontanthjælpen, rulles tilbage.

Socialdemokraterne har endnu ikke svaret klart på, om partiet vil afskaffe ydelsen, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

Sker det, vil det medføre et nybrud inden for moderne politik, vurderer Hans Engell.

- Bliver Mette Frederiksen statsminister, vil vi se et samarbejde, der er ganske bredt og med mange forskellige flertalskombinationer. Men på nogle af de tungere områder kan der sagtens komme en akse mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF.

- Her ligger der parlamentariske muligheder, som er ganske interessante, siger Hans Engell.

Historisk har udlændingepolitik været Socialdemokraternes akilleshæl, mener den politiske kommentator.

- Det er her, de har de helt store problemer. Mette Frederiksen, Henrik Sass og Nicolai Wammen er virkelig hardlinere på udlændingeområdet. Vi kommer ikke til at se, at de lægger kursen om, og det er også grunden til, at der vil komme en ren S-regering og ikke en SR, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx