Af Ritzau - 17/05-16 07:54

Så ofte skal du skifte dine løbeskoSå ofte skal du skifte dine løbesko

Skal du tælle kilometer eller måneder, når du skal regne ud, om det er på tide at smide dine gamle løbesko ud? Få svarene her.

storybild

Uanset om du er hyggemotionist eller ekstremløber, så er det vigtigt at vide, hvornår skoene skal skiftes ud for at undgå skader. (Billede: Free/Colourbox)

Kan et par løbesko tåle at løbe mere end 1000 kilometer, og må man stadig bruge dem, når de flere år gamle?

Uanset om man er hyggemotionist, eller ambitiøs maratonløber, er det vigtigt at vide, hvornår det er tid til at skifte sko.

Og ofte kan det mærkes, hvis løbeturen for eksempel foregår på asfalt, mener eliteløber Andreas Bueno fra Aarhus 1900.

- Når jeg kan mærke, at jeg ikke har noget støtte og affjedring tilbage i skoen, og når det begynder at føles hårdt for fødderne at lande, synes jeg, at det er tid til at skifte sko. Det handler om at mærke efter, hvad der føles godt, og hvad der ikke gør, lyder det fra 27-årige Andreas Bueno.

Ekspert: Så tit bør du skifte håndklæde
Ekspert: Så tit bør du skifte håndklæde

Og nej, der er ikke nogen magisk grænse på 1000 kilometer eller lignende, som gør, at skoene automatisk pensionerer sig selv.

Det vigtigste er, om det stadig føles godt at løbe i dem, mener han.

- For mig holder et par træningssko alt imellem 500 eller 1000 kilometer, men jeg tæller ikke engang kilometer fra sko til sko. Det er jo helt afhængigt af, hvor tung man er, og hvordan man løber, så det er meget individuelt, siger Andreas Bueno.

En hovedregel er, at det er skoenes mellemsål, der først bliver slidt.

Det kan være svært at se, men det kan ofte mærkes, når en stor del af skoens affjedring og støtte forsvinder. Og samtidig bliver risikoen for skader og slid forstørret.

Derfor må du aldrig vaske din jeans
Derfor må du aldrig vaske din jeans

Det er især i knæ og sener, det kan mærkes, siger Christian Neergaard, som er fysioterapeut, løbeekspert og mangeårig specialist i sportsskader.

- Man skal skifte sko, når man kan mærke, at skoen ikke længere giver en behagelig støddæmpning, eller hvis man kan se, at skoene er begyndt at blive skæve. Så kan det være tegn på at få dem skiftet, siger han.

Særligt hvis du begynder at få tiltagende gener og skader, kan det være på tide at få dem skiftet ud.

- Men jeg er ikke så firkantet, at jeg automatisk siger 1000 kilometer. Nogle sko holder længere, mens andre holder kortere, mener Christian Neergaard.

Løbeskoenes levetid afhænger af flere forskellige parametre. Skoens kvalitet og materialer, din vægt og løbestil, samt underlag og klima.

Derfor skal du slå brættet ned FØR du skyller ud
Derfor skal du slå brættet ned FØR du skyller ud

Overvej også at have flere par på skohylden.

Det er en god idé at have sko, der belaster fødderne forskelligt. Lige som det er godt at variere det underlag, man løber på.
Sådan lyder anbefalingen fra landsholdsløberen Andreas Bueno.

Men der er naturligvis ingen grund til at have flere sko end nødvendigt. De kan nemlig godt blive for gamle og mørne i skabet og dermed miste en stor del af støtten og affjedringen med tiden.

AD! Så ofte skal du vaske dit sengetøj
AD! Så ofte skal du vaske dit sengetøj

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ung mand anholdt for vanvidskørsel...
bt.dk
Ny aftale rammer danske cirkusser:...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Populær DR-vært stopper på program:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx