Af Ritzau - 27/03-17 05:10

Pence genopliver debat om at flytte USA's ambassade i IsraelPence genopliver debat om at flytte USA's ambassade i Israel

Under en tale til en magtfuld, israelsk lobbygruppe har USA's vicepræsident genoplivet en kontroversiel debat.

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, siger søndag aften lokal tid, at der er en god mulighed for, at USA vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Forslaget er særdeles kontroversielt, fordi palæstinensere ser Jerusalem som deres hovedstad.

Under valgkampen i 2016 talte Donald Trump ofte om, at han vil flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem. Men siden rigmanden har sat sig til rette i Det Ovale Kontor, er det som om, at emnet er gledet i baggrunden.

- Efter årtier med snak vil USA seriøst overveje, om vi skal flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, siger Pence i en tale til den indflydelsesrige pro-israelske lobbygruppe Aipac.

Israel ser Jerusalem som sin evige hovedstad, og landet ønsker, at alle lande skal placere ambassader der.

Mange organisationer og allierede af USA anser en flytning som risikabel. Det bliver nemlig anset som sandsynligt, at det vil skabe spændinger i området.

Det vil blive set som en provokation af palæstinensere, da det vil signalere, at USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.

Senatet i Washington godkendte torsdag med en smal margin Donald Trumps valg til ambassadør i Israel, David Friedman.

Han fik opbakning fra 52 senatorer, mens 46 stemte imod. Alle på nær to demokrater i Senatet stemte imod.

Den tidligere advokat er en kendt ven af den israelske højrefløj, der er stærk tilhænger af, at man rykker ambassaden til Jerusalem.

Friedman har ingen diplomatisk erfaring. Han er en af præsident Trumps gamle venner og har blandt andet tidligere arbejdet som advokat for præsidenten.

Den nyudnævnte ambassadør har tiltrukket sig opmærksomhed inden sin udnævnelse. Han har eksempelvis udtalt, at USA bør investere i bosættelser i områder, som palæstinenserne gør krav på.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Træn med Tanja: Spis dig i bedre form
bt.dk
FCK-manager jubler: Nu får han...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx