Af Ritzau - 30/08-16 13:32; Opdateret: 30/08-16 20:23

Ekspert: SU'en er stadig generøs i 2025Ekspert: SU'en er stadig generøs i 2025

Selv med lånefinansieret SU vil det fortsat være en god investering at tage en uddannelse, siger ekspert.

storybild

Regeringen mener, at et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten. (Billede: Free/Colourbox)

På trods af at regeringen ønsker at gøre SU'en på kandidatuddannelserne til et lån, vil de danske studerende fortsat have adgang til et af de mest generøse SU-systemer sammenlignet med lignende ordninger i andre lande.

Det skriver regeringen i sin økonomiske plan frem mod 2025, som netop er blevet fremlagt.

Og det har regeringen ret i, vurderer Jakob Rathlev, som er chef for enheden for videregående uddannelser ved Danmarks Evalueringsinstitut.

- Det er jo en markant forringelse af et ekstraordinært godt system. Men det er fortsat en meget attraktiv model, hvis vi sammenligner med resten af verden, siger Jakob Rathlev.

Regeringen mener, at et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten.

- Det vil ikke blive en dårlig investering at tage en uddannelse for den enkelte. Også selv om man bliver nødt til at gældsætte sig mere, end man gjorde tidligere, siger Jakob Rathlev.

- De, der tager en videregående uddannelse, har også adgang til de højeste lønninger,

I Norge har SU'en længe været et lån, men hos Enhedslisten vækker regeringens nye model bekymring.

Cirka 60 procent unge i Norge gennemfører deres uddannelse mod 81 procent herhjemme, viser tal fra fagforbundet Akademikerne AC.

- Det er da rent ud sagt vanvittigt at nedgradere til en billigere model, der ikke virker for vores nabolande, siger uddannelsesordfører for Enhedslisten Eva Flyvholm i en skriftlig kommentar.

Jakob Rathlev mener dog ikke, at der er grund til bekymring.

- Det er en overfortolkning at sige, at SU'en spiller den afgørende rolle. Det er ikke sådan, at man i Norge kan se, at der er et drastisk fald, fordi man er overgået til en lånebaseret model, siger han og fortsætter:

- Det er et meget mere komplekst regnestykke end bare at pege på SU'en. Der er også mange andre faktorer, som spiller ind, herunder hvordan uddannelserne tilrettelægger deres indsatser, og hvor gode de er til at få de studerende igennem.

I Norge har man for nylig forbedret SU'en for at få flere igennem og hævet uddannelsesniveauet.

Regeringens tre støttepartier har på forhånd meldt sig klar til at kigge SU'en efter i sømmene, når regeringen i denne uge tager hul på de økonomiske 2025-forhandlinger.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stjernepar donerer millioner efter...
bt.dk
Far tjekkede ind på hotel med sin...
bt.dk
Dyr falder døde om, når de går forbi...
bt.dk
AC sables ned efter brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx