Af Ritzau - 15/03-17 10:54; Opdateret: 15/03-17 11:26

EU-chefer: Tyrkisk naziretorik er hægtet af virkelighedenEU-chefer: Tyrkisk naziretorik er hægtet af virkeligheden

Tyrkiet skader sig selv med voldsomme udfald mod Holland, fastslår både EU-præsident og kommissionsformand.

I en eskalerende konflikt mellem Tyrkiet og flere EU-lande erklærer to EU-chefer onsdag entydig støtte til medlemslandene.

I den forgangne uge anklagede præsident Recep Tayyip Erdogan Holland og Tyskland for at bruge fascistiske og nazistiske metoder i bestræbelserne på at udelukke tyrkiske ministre fra at føre valgkamp i de to lande.

Men sådanne sammenligninger er fuldstændig utilstedelige, mener EU-præsident Donald Tusk.

- Holland er Europa. Og i dag vil jeg sige, at Europa er Holland - et sted for frihed og demokrati, siger EU-præsidenten i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Natten til søndag valgte hollandsk politi at indsætte hundepatruljer, politiheste og vandkanoner mod tyrkiske demonstranter, der var mødt op i Rotterdam for at støtte præsident Erdogan.

Men at beskylde myndigheder i netop Rotterdam for fascisme kunne ikke være mere forkert, lyder kritikken.

- Hvis nogen ser fascisme i Rotterdam, er de fuldstændig hægtet af virkeligheden, siger EU-præsidenten. Han henviser til, at netop Rotterdam blev sønderbombet af nazisterne under Anden Verdenskrig.

Da EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, efterfølgende får ordet, understreger han, at den tyrkiske retorik blot gør et tyrkisk medlemskab af EU endnu mere fjernt.

- Jeg vil aldrig acceptere denne sammenligning mellem nazisterne og nutidens regeringer. Den, der siger sådan, tager afstand fra EU og forsøger ikke at blive medlem af EU, siger Juncker.

Medlemmer af Tyrkiets regering har på det seneste været på turné i Europa for at samle støtte blandt tyrkiske vælgere før en folkeafstemning 16. april.

Her skal tyrkerne stemme om en forfatningsændring, som vil give præsidenten mere magt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx