Af Ritzau - 17/01-17 08:54

Snart er din gamle DAB-radio ubrugeligSnart er din gamle DAB-radio ubrugelig

1. oktober 2017 lukker Slots- og Kulturstyrelsen ned for det gamle DAB-signal, og det gør mange ældre DAB-radioer ubrugelige.

I mange år er der blevet talt om, at FM-radiosignalet på et tidspunkt skal lukkes, og derfor har flere og flere tyet til DAB-radioerne. Men nu kan DAB-ejerne også komme i problemer.

Det skriver Ingeniøren.dk

Til oktober skifter alle DAB-kanaler nemlig til det såkaldte DAB+-signal, og det kan få betydning for DAB-radioer af ældre kvalitet.

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen gælder det især radioer, der er købt før 2011, mens radioer købt efter 2011 som regel har den nye standard.

Helt teknisk betyder ændringen, at alle DAB-kanaler bliver gjort tavse på radioer, der ikke understøtter det nye DAB+-format.

Det sætter mange forbrugere i en kedelig situation, hvor de står med en radio, der i bedste fald kun vil kunne modtage FM-kanalerne.

Men spørger man Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, skal man som forbruger ikke forvente, at der er noget at gøre.

- Det er min vurdering, at hvis en radio er købt i 2011 eller tidligere, kan forbrugerne næppe forvente at komme igennem med krav over for forhandleren, siger Vagn Jelsøe til Ritzau Fokus.

Han henviser til en tidligere sag om fladskærms-tv fra 2013. Her havde en stor gruppe forbrugere købt et tv med en MPEG2-tuner i en periode, hvor man besluttede at skifte til MPEG4 - og det var forhandlerne klar over.

Det medførte, at mange kunder stod med et tv, som pludselig ikke kunne tage alle kanaler. Flere sager gik derfor i Højesteret, hvor forbrugerne vandt. Men samme scenarie skal man ifølge Vagn Jelsøe ikke forvente at se denne gang.

Tidligere var det planlagt, at man ville skifte over til DAB+-signalet i 2014, men to gange er datoen siden blevet rykket. Denne gang ser det dog ud til, at ændringen bliver gennemført 1. oktober 2017.

Brancheorganisationen for forbrugerelektronik foretog i 2015 et overslag på, hvor mange DAB-radioer der potentielt bliver ramt af ændringen til det nye signal.

Af 1.470.000 købte DAB-radioer på daværende tidspunkt anslog man, at mellem 200.000 og 400.000 af radioerne ikke kan modtage DAB+.

Hos Slots- og kulturstyrelsen er man klar over problematikken, og derfor er man villig til at hjælpe forbrugerne. De oplyser derfor, at der vil blive gennemført en oplysningskampagne, samt at man er villig til at svare på spørgsmål fra frustrerede radiolyttere.

I og med at DAB-signalet bliver ændret, bliver der også gjort plads til 12 nye landsdækkende kommercielle kanaler.

Fakta: Sagen kort:

- Fra 1. oktober 2017 ændres det almindelige DAB-signal til det såkaldte DAB+-signal.

- Det vil sige, at har du en DAB-radio, der er købt før 2011, er du i risikoen for, at du ikke længere vil kunne tage DAB-kanalerne.

- Har du spørgsmål, vil Slots- og Kulturstyrelsen åbne for, at ramte radiolyttere vil kunne ringe og stille spørgsmål. En oplysningskampagne vil også blive sat i søen, da det er en politisk beslutning at gå over til DAB+-signalet.

Kilder: Slots- og Kulturstyrelsen og Ingeniøren.dk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Overraskende opråb fra rigmand kendt...
bt.dk
Forsker om snorken: Mænd snorker mest...
bt.dk
Patient døde da sygeplejerske faldt i...
bt.dk
Legendarisk DR-vært er død
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx