Af Ritzau - 25/09-16 19:42; Opdateret: 26/09-16 09:40

Regeringen vil aktivere demente og støtte de pårørendeRegeringen vil aktivere demente og støtte de pårørende

Sundhedsminister vil bruge 470 millioner på demente og pårørende. Hun har leveret varen, mener forening.

storybild

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde vil afsætte 470 millioner kroner til at styrke forholdene for demente og deres pårørende. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Der skal gøres en større indsats for at hjælpe landets demente og deres pårørende. Det fastslår sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

Det er baggrunden for, at regeringen mandag præsenterer en længe ventet national demens handlingsplan. Planen målretter 470 millioner kroner fra satspuljemidlerne til en række initiativer til gavn for demente - men også for deres pårørende.

Regeringen præsenterer planen i Kolding i forbindelse med KL's årlige ældrekonference.

Den knap halve milliard kroner skal hjælpe landets demente til at blive diagnosticeret tidligere og mere præcist. Derudover skal også de dementes pårørende have mere støtte i deres dagligdag.

Det skal blandt andet ske, ved at en række nye aktivitetscentre bliver oprettet, hvor demente og deres pårørende skal deltage i forskellige sociale aktiviteter.

Der skal også skabes flere aflastningstilbud i kommunerne. De skal være med til at hjælpe de pårørende, der forsøger at skabe en god tilværelse for den demente.

- Vi skal være langt bedre til at støtte de pårørende. Demens er en forfærdelig sygdom, der også påvirker de pårørende, siger Sophie Løhde til TV2.

Derudover har ministeren ifølge Berlingske bebudet, at man ønsker at halvere brugen af antipsykotisk medicin til demente.

Og det er en plan, der er blevet modtaget positivt hos Ældre Sagen.

- Det har været en mærkesag for os i mange år. Jeg kan se på demenshandlingsplanen, at nu bliver der sat effektivt ind, siger chefkonsulent hos Ældre Sagen Margrethe Kähler til Ritzau.

Ifølge Alzheimerforeningen har ministeren "leveret varen".

- Det er en ganske fornuftig plan, siger direktør Nis Peter Nissen til Ritzau.

Den flugter med det, vi anbefalede regeringen at gøre, da den blev dannet for godt et år siden, nemlig at lave en samlet national strategi på demensområdet.

Han hæfter sig særligt ved ønsket om at forbedre behandlingen til de demensramte.

- Patienten skal i centrum, fastslår Nis Peter Nissen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx