Af Ritzau - 26/08-16 13:13; Opdateret: 26/08-16 15:30

Skatteminister: Ny plan skal genopbygge tillid til SkatSkatteminister: Ny plan skal genopbygge tillid til Skat

Opsplitning af Skat, nye it-systemer og op mod 2000 nye medarbejdere. Det er hovedpunkter i ny skatteplan.

storybild

Vi lægger op til at organisere skattevæsenet på en helt ny måde, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde fredag. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fredag præsenteret en plan, der lægger op til at organisere skattevæsenet i Danmark på en helt ny måde.

- Skat, som vi kender det i dag, vil i løbet af de næste år blive delt op i mindre styrelser. Blandt andet toldstyrelse, udviklingsstyrelse, inddrivelsesstyrelse og vurderingsstyrelse, siger Karsten Lauritzen.

Samtidig tilføres Skat 6,8 milliarder kroner. Pengene skal gå til it og rekruttering af op mod 2000 nye folk frem mod 2020.

Uden planen var der lagt op til 1000 færre ansatte i Skat i 2020. Med ansættelsen af 2000 nye medarbejdere ender Skat samlet med at få tilført 1000 ekstra ansatte.

Det skal rette op på flere års skandaler, som har kostet danske skatteydere milliarder af kroner.

- Danskernes tillid til Skat er stærkt faldende, lyder det fra Karsten Lauritzen ved præsentationen, hvor han tilføjer:

- For 336 dage siden stod jeg samme sted, som jeg står i dag, og præsenterede en handlingsplan, der var et forsøg på at rette op på nogle ting i Skat.

- Jeg gjorde det klart, at "Skat ud af krisen" ikke var nogen mirakelkur. Det var en kriseplan.

- Det seneste år har vi kigget ind i Skats maskinrum, og det står klart, at udfordringerne er endnu større, end vi havde overblik over sidste år, siger Karsten Lauritzen.

Han valgte fredag at fritstille Skats øverste direktør Jesper Rønnow Simonsen efter tiltagende pres fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Oven i topchefens farvel er der lagt op til en helt ny organisering af Skat. Skat skal opdeles i mindre styrelser med større fokus på afgrænsede kerneopgaver.

Skatteministeren lægger op til, at mindst én af de nye styrelser får til huse uden for hovedstadsområdet.

- Det er regeringens ambition, siger han.

Regeringen har endnu ikke fremlagt et bud på finansieringen af planen. Den vil Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen holde særligt øje med i næste uge, hvor finansloven præsenteres.

Han siger dog, at Socialdemokraterne vil tage ansvar for at få skattevæsnet til at fungere:

- Vi tager positivt imod det her og er klar til at forhandle med regeringen. Vi har længe efterlyst en kraftig oprustning i Skat. Men min bekymring er, om det er nok, til at Skat igen bliver velfungerende, siger Jesper Petersen.

Han er bekymret for, at der allerede ligger flere regninger for kuldsejlede it-systemer og et nyt europæisk toldkodeks, som måske vil sluge en stor del af pengene til Skat.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, siger om planen og fritstillingen af Jesper Rønnow Simonsen:

- Vi synes, grundlæggende, at det er et positivt udspil og et positivt grundlag for de forhandlinger, vi skal i gang med nu, siger Dennis Flydtkjær, der dog forventer, at det vil tage lang tid før danskerne igen tror på, at skatteopkrævningen fungerer fair og korrekt.

Dansk Folkeparti vil i forhandlingerne blandt andet gå efter at få mere end én af de nye styrelser placeret uden for hovedstaden.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Myndighederne advarer: Frygtet...
bt.dk
Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Se fødslen: Her kommer baby-giraf til...
bt.dk
13 unge bilister taget af politiet på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx