Af Ritzau - 09/12-16 10:36

Imponer gæsterne med din egen krydrede gløggImponer gæsterne med din egen krydrede gløgg

Få kokken, vinkyperen og vinstuens bedste tips til at servere julens mest velsmagende, krydrede gløgg.

Plejer du bare at købe den færdigblandede gløgg? Så betaler du måske mere for vand og smag end for rødvin.

Forbrugerrådet Tænk har efter en test af færdigblandede gløgg-produkter valgt at anmelde tre produkter, fordi de slet ikke indeholder rødvin.

Så hvis du også forbinder dampende gløgg med duften af rødvin, hvorfor så ikke lave din egen af en kraftig rødvin og smagfulde krydderurter?

Hos Hviids vinstue har de lavet 8000 liter gløgg til i år, fortæller restauratør Per Møller. Og det er ikke hvilken som helst rødvin, der kan hældes i gryden.

- Det skal være en rigtig kraftig, krydret vin, og den må gerne smage henad solbær, mener Per Møller.

Ud over rødvin består gløggen af en række smagfulde krydderier og eventuelt også ekstra spiritus.

Det gælder om at skabe balance mellem sødmen, alkoholen og krydderierne, forklarer kok Bo Jacobsen fra Restaurationen og R Vinbar.

Han tilsætter selv både cognac, portvin og snaps, når han brygger gløgg på vinbarens italienske eller franske vine.

Bo Jacobsen foretrækker gløggen stærk, så det søde ikke bliver altdominerende. Men spiritussen må heller ikke tage overhånd:

Det, man krydrer gløggen med, skal være det, den smager af. Det skal ikke være alkoholen. Derfor skal alkoholen være forholdsvis smagsneutral, mener han.

- Jeg kommer meget frisk smag på: ingefær, et drys vanilje, citronskal, appelsinskal, sort peber og en smule tørret chili, så den får lidt bid. Derudover er der de gængse krydderier som kanel, allehånde, nelliker og også lidt stjerneanis, fortæller Bo Jacobsen, som også søder med ahornsirup, da det giver en frugtig form for sødme.

Temperaturen spiller også en rolle, når du laver din egen gløgg. Alkohol har nemlig et væsentligt lavere fordampningspunkt end vand, og det er derfor også vigtigt at varme drikken med låg på, hvis ikke den skal svinde ind.

- Jeg anbefaler ikke at varme gløggen til mere end 65 grader. Har man ikke et termometer, kan jeg anbefale blot at kigge i gryden, og når overfladen på gløggen begynder at bevæge sig, er gløggen som oftest den rette temperatur, forklarer vinkyper Malene Smidt Hertz, som producerer sin egen færdige gløgg.

- Er der stærk spiritus i gløggen, kan den tåle et par grader mere. Alkohol koger ved 78,3 grader, og desto højere temperatur gløggen varmes op til, desto mere brænder man alkoholen og krydderierne af. Samtidigt vil kulhydraterne karamellisere, og det vinøse vil "koge" væk, tilføjer Malene Smidt Hertz.

Fakta: Lav din egen lækre gløgg:

- Køb en ordentlig vin - det behøver ikke være en dyr vin, men den skal have en god struktur, passende tannin, god syre og en kraftig frugt.

- Hvis du laver din egen krydderblanding, så prøv at tilsætte frisk appelsinskal, frisk ingefær og en stang vanilje.

- Hvis gløggen har tendens til at blive for sød, kan det være, du skal overveje et skvæt spiritus som snaps, portvin eller cognac.

Kilder: Bo Jacobsen, Malene Smidt Hertz.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt dansk rigmandsdatter scorer...
bt.dk
Borgmester i sorg over Kjeld...
bt.dk
Brøndby og FCM dominerer: Her er...
bt.dk
Aktion i gang: Mand formentlig faldet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx