Af Ritzau - 15/09-16 12:42; Opdateret: 15/09-16 16:37

Partier presser på for kommissionsundersøgelse af SkatPartier presser på for kommissionsundersøgelse af Skat

En hurtigtarbejdende kommission vil modsat en advokat kunne afhøre vidner om milliardsvindel, lyder det.

Det er et mysterium og en skandale, hvordan Skat kunne blive franarret 12,3 milliarder kroner, uden at det blev opdaget. Det mysterium vil et flertal på Christiansborg gerne til bunds i.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) foretrækker en advokatundersøgelse, fordi den vil være det hurtigste. Men både De Radikale og Dansk Folkeparti taler for en undersøgelseskommission.

En undersøgelseskommission kan afhøre vidner, som har mødepligt, lyder et af hovedargumenterne.

- Det har både de medarbejdere, det drejer sig om, men også den danske offentlighed en klar interesse i, siger skatteordfører Martin Lidegaard (R).

- Hvis det eneste argument for, at det skal være en advokatundersøgelse, er, at det skal gå hurtigt, så synes jeg, det er et dårligt argument. Det vigtigste er, at vi får det hele udboret, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

- Vi må drøfte, om der er nogle knapper, vi kan skrue på, så vi kan få bragt tiden ned. For jeg har heller ikke interesse i, at det skal tage fire år, siger han.

Svindlen skete fra 2012 til 2015. Den skal være sket ved, at et større organiseret netværk af selskaber i udlandet søgte at få refunderet udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Det var først efter et tip, at Skat i juni 2015 blev opmærksomme på den organiserede svindel. Trods advarslerne fortsatte udbetalingerne frem til 6. august, da et nyt tip fik Skat til at standse pengestrømmen.

Partierne drøftede torsdag med skatteministeren, hvad der skal undersøges og om en kommission eller en advokat skal stå i spidsen.

Efter mødet siger Dennis Flydtkjær, at der nu er blevet stillet en række spørgsmål fra partiernes side. Planen er nu at mødes igen i næste uge.

- Det er for tidligt at sige, hvor det ender. Et flertal hælder nok mest til en advokatundersøgelse, men der er også flere, som gerne vil have undersøgt muligheden for en kommissionsundersøgelse, siger Dennis Flydtkjær.

Han forventer dog, at partierne og skatteministeren vil være klar til at træffe beslutningen i næste uge.

- Det er vigtigt, at vi kommer i gang. Så det giver ikke mening at køre et forhandlingsforløb over flere måneder på dette spørgsmål, siger Dennis Flydtkjær.

Ud over den kommende undersøgelse er Bagmandspolitiet også i gang med at efterforske sagen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx