Af Ritzau - 02/05-16 11:05; Opdateret: 02/05-16 11:25

Løkkes udenrigsgransker: Rigtigt at investere i kampflyLøkkes udenrigsgransker: Rigtigt at investere i kampfly

Snart bliver der truffet beslutning om, hvilke nye kampfly, som skal erstatte de nedslidte F-16-modeller.

Det giver god mening, at Danmark om kort tid forventes at bruge omkring 30 milliarder kroner på nye kampfly.

Meldingen kommer fra ambassadør Peter Taksøe-Jensen, som mandag har præsenteret sin udenrigspolitiske udredning, der kommer med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

- Jeg har i rapporten skrevet, at jeg forventer, at der kommer en beslutning om nye kampfly, siger han.

- Vi har haft rigtig god gavn af de F-16-fly, vi har haft flyvende i rigtig mange år, men nu kan de altså ikke ret meget længere. Derfor er det helt rigtigt, at man får erstattet dem med den samme kapacitet igen, som er up-to-date, siger den såkaldte udenrigsgransker.

Enten Boeings Super Hornet, Lockheed Martins Joint Strike Fighter eller Airbus' Eurofighter bliver valgt som Forsvarets nye kampfly.

Eksperterne er dog ikke i tvivl. Danmarks næste kampfly skal være det amerikanske F-35-fly fra Lockheed Martin.

Det har Radio24syv erfaret fra "centrale kilder". Den historie bragte radiostationen i sidste uge - dog uden navngivne kilder.

En ekspertgruppe i et særligt projektkontor under Forsvarsministeriet har i en årrække evalueret de tre kandidater til at blive Danmarks nye kampfly, og eksperternes rapport har ifølge Ritzaus oplysninger reelt ligget klar i månedsvis.

I rapporten har de vurderet de tre kandidater ud fra fire parametre: Deres militærfaglige betydning, deres alliancepolitiske betydning, økonomien og deres evne til at skabe omsætning i den danske forsvarsindustri.

Ifølge Radio24syv vinder F-35-flyet i projektkontorets rapport på alle fire områder og anbefales således entydigt som afløser for de nedslidte F-16-jagere.

Derudover citerer radiostationen de "centrale kilder" for, at Danmark ifølge rapporten skal købe 27 eller 28 fly for at kunne opretholde det niveau, vi har i dag med 30 operative F-16-fly.

Samlet vil prisen ifølge Radio24syv over de næste 40 år beløbe sig til mellem 80 og 100 milliarder kroner.

F-35-flyet har længe været spået som favorit - ikke mindst i kraft af, at Danmark er et af ni lande, der aktivt har været med til at udvikle flyet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
Kim Jong-Un kan nå Europa med sit nye...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx