Af Ritzau - 12/05-16 07:23

Derfor bør du undgå plastikkniveDerfor bør du undgå plastikknive

I det lune sommervejr giver vi den lige nu fuld gas med frokost, picnic og engangsservice. Men husker vi affaldet?

storybild

I det lune sommervejr giver vi den lige nu fuld gas med frokost, picnic og grill i byparker og på grønne arealer. Men husker vi affaldet? (Billede: Free/Colourbox)

Det er lige så sikkert som amen i kirken:

Når først solen har fået ordentligt fat og temperaturen har sneget sig over 20 grader, så vælter vinterblege danskere ud af villaer og lejligheder for at hygge sig med hinanden i solen.

Så skal der spises og drikkes. På torve, i parker, ved vandet, i byens grønne oaser. Og selvfølgelig - ude i naturen.

Men solen og varmen har desværre en tro følgesvend: Store mængder henkastet affald.

Det er grimt, det lugter, og det irriterer os alle sammen. Og derfor er det også på denne tid af året, at der begynder at dukke opslag op på sociale medier med "dagen-derpå"-billeder.

Ofte ledsaget af en tekst à la: "Kongens Have, her til morgen. Virkelig ulækkert. Så ryd dog op efter jer, tåber!"

Og det er især de populære samlingspunkter inde i byerne, som hjemsøges af bysvin, der ikke kan finde ud af at rydde op efter sig.

Vi har nemlig for længst lært, at det er virkelig utjekket at være et skovsvin og efterlade resterne af sin udflugt mellem de brede bøge.

Men det kniber stadig, når vi spiser og drikker sammen i byens offentlige rum, fortæller projektleder Annette Juul fra organisationen Hold Danmark Rent.

- Vi kan tydeligt mærke, at danskerne er blevet langt bedre til at passe på naturen. Derude handler vi med omtanke og ansvar. Det er desværre lidt noget andet i byerne, hvor det med ansvaret er mere diffust og sammenhængskraften ikke er lige så stor. I byen er der en tendens til at tænke, at "nogen" kommer og rydder op.

Ritzau Fokus har spurgt Annette Juul, hvordan man bedst kommer den indre bysvinehund til livs? Det handler om at være sig sit ansvar bevidst, siger hun.

- Man skal tænke: Det, jeg har medbragt, er mit ansvar, indtil jeg har skilt mig fornuftigt af med det. Måske ser man en stopfyldt skraldespand, men så må man altså lede lidt længere. Der er ganske givet en anden skraldespand lige i nærheden.

Men hvad med de gigantiske familiepizza-bakker, som man ofte ser ligge og flyde i græsset efter en hyggelig aften: Hvordan i alverden får man sådan en krabat bugseret ned i en skraldespand?

Her lyder Annette Juuls råd:

- Hæld den sidste sjat af din øl ned over den. Hvis I er flere, og alle gør det, så bliver den dejlig fugtig, og så kan den nemt bøjes på midten.

Mange sociale sammenkomster opstår spontant. Men hvis grillaftenen eller frokosten nede i byparken derimod er planlagt på forhånd, så er der faktisk et par simple trick til at undgå at blive bysvin.

- Man kan for eksempel prøve at eliminere alt, hvad der hedder engangsservice. For hvis man selv medbringer knive, gafler, tallerkener, krus, glas og beholdere, som man ved, at man er glad for, så sørger man helt sikkert også for, at få dem med hjem igen, siger miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk, Vibeke Myrtue Jensen.

Står den på grill anbefaler hun samtidig en hurtig søgning på nettet.

Der er nemlig ofte alternativer til den klassiske engangsgrill, som man skal bruge tid på at skille sig af med bagefter.

- På mange kommuners hjemmeside, kan man finde oplysninger om parker, hvor der måske er en grill, man kan låne.

Fakta: Husk posen til din picnic:

- Den pose, du bruger til dine medbragte mad og dine drikkevarer, bør du også bruge til at bære affaldet hjem - eller til nærmeste skraldespand.

- Gå på nettet: Her kan du købe nedbrydelige plastposer - for eksempel biobagworld.com.

- Du kan også købe lommeskraldeposer eller lommeaskebægere. hdrshop.dk

- Flere kommuner har udviklet en app, hvor du kan få gode råd om affaldssortering og tippe kommunen, hvis du har set henkastet affald i det offentlige rum.

Kilder: Hold Danmark Rent, Forbrugerrådet Tænk

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Facebook har mistet 365 milliarder på...
bt.dk
Dansker undrer sig over pudsigt...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx