Af Ritzau - 25/01-17 12:56

Tjek din kosmetik for problematiske stofferTjek din kosmetik for problematiske stoffer

Læbestift, pudder og andet sminke kan indeholde problematiske stoffer, der kan være hormonforstyrrende eller give allergi.

Det kan være uoverskueligt at læse en indholdsfortegnelse på en læbestift eller en mascara og gennemskue, om stofferne i produktet kan være problematiske.

Og de ord, der bliver brugt til at beskrive cremer og kosmetik, er ikke altid til at stole på.

En rapport fra Miljøstyrelsen viser, at 44 procent af de undersøgte produkter i rapporten, der er mærket eller markedsført som "naturlige" eller "økologiske" indeholder parfumestoffer eller allergifremkaldende stoffer.

"Økologisk og naturlig ansigtscreme" fra Dr. Hauschka og "Baby Calendula Body Cream" fra Weleda indeholder for eksempel parfume.

Så hvad gør du for at undgå problematiske stoffer i sin kosmetik?

I modsætning til andre plejeprodukter kan du ikke få makeup, der er Svanemærket eller har Astma og Allergi Danmarks mærke, som er en blå krans.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har udviklet appen Kemiluppen, som du kan bruge, når du står i butikken.

Når du skanner stregkoden på et produkt med Kemiluppen, viser appen, om produktet indeholder stoffer, der potentielt kan være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller skadende for miljøet.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået ingredienserne på 10.000 kosmetik og plejeprodukter. Hvis produktet ikke findes i appen, kan du sende det ind til tjek.

Du kan også bruge appen til at søge på for eksempel "øjenskygge".

Når du gør det, får du vist en liste med forskellige øjenskygger, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået for, om øjenskyggen indeholder parfume eller "uønskede kemikalier".

Uønskede kemikalier kan for eksempel være allergifremkaldende konserveringsmidler eller stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Men selv om en pudder eller en foundation indeholder stoffer, der kan være skadende, betyder det ikke, at produkterne er skadelige i sig selv.

Problemet kan opstå, hvis du bliver udsat for en cocktail af mange problematiske stoffer i forskellige sammenhænge. Det kalder man også en cocktaileffekt.

- Hvis man drikker et glas sherry, en snaps og et glas rødvin, bliver du ikke fuld af rødvinen alene, men af den samlede mængde alkohol. Det er i princippet det samme for hormonforstyrrende stoffer, som vi udsættes for mange steder i vores hverdag, siger Christel Kirkeby, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, og tilføjer:

- For allergi gælder, at du kan bruge mange forskellige produkter med det samme allergifremkaldende stof i flere år uden at få allergi, men kroppen husker det, og på et tidspunkt kan bægeret flyde over, og du risikerer at få allergi resten af livet. Derfor kan der være god grund til at skrue ned for sin udsættelse, siger hun.

Hvis du bruger sprayprodukter, er det vigtigt at lufte ud, efter du har brugt dem, siger Christel Kirkeby.

- Når du bruger sprayprodukter som tørshampoo eller hårlak indendørs uden at lufte ud, kommer der en masse små partikler ud i rummet, som du indånder, så længe partiklerne bliver hængende i luften. Det kan være problematisk, så åbn vinduet efter du har sprayet, siger hun.

Fakta: Tjek varedeklarationen:

- Personlige plejeprodukter i EU skal være mærket med en indholdsdeklaration.

- Hvert stof har kun ét rigtigt navn og må ikke skjules under en anden betegnelse eller stavemåde.

- Parfume er enten betegnet som parfum, fragrance eller aroma.

- På Forbrugerrådet Tænks hjemmeside kan du finde en liste med navne på de stoffer, som EU har stemplet som potentielt hormonforstyrrede eller allergifremkaldende.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Håndværkere skal i retten: Anklages...
bt.dk
Kvalt af høj husleje: Efter 40 år i...
bt.dk
Enhedslisten splittet om flygtningelejre
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx