Af Ritzau - 23/08-16 14:34

R beder Løkke afvise russisk gasledning gennem DanmarkR beder Løkke afvise russisk gasledning gennem Danmark

Den russiske gasrørledning North Stream 2 skal ikke løbe igennem Danmark, mener De Radikale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal overbevise EU om, at Rusland ikke skal få grønt lys til at føre en gasrørledning gennem Danmark.

Sådan lyder "den kraftige opfordring" fra De Radikale på partiets sommergruppemøde i Fredensborg.

- Vi vil opfordre regeringen til at sikre, at EU undsiger North Stream 2, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R), der bakkes op af sin partileder, Morten Østergaard:

- Der er behov for, at vi fører en mere håndfast kurs over for Rusland. Det er nu, vi skal træde i karakter.

Store dele af Europa er afhængig af russisk naturgas, og Rusland indkvarterer milliarder på at eksportere gas til europæerne gennem Ukraine.

Rusland vil gerne anlægge gasrørledningen til Tyskland gennem dansk farvand. Tyskerne er ligesom en række andre vesteuropæiske lande fortalere for at give russerne tilladelse.

På den måde vil man være mindre afhængige af Ruslands gasrørledninger gennem Ukraine. Hvis North Stream 2 bliver en realitet, vil ukrainerne miste transitindtægter for cirka 15 milliarder kroner årligt, skriver dr.dk.

Trods den vesteuropæiske velvilje for rørledningen tror De Radikale på, at Lars Løkke Rasmussen vil kunne ændre EU's kurs.

Beslutningen har også et sikkerhedspolitisk element, pointerer Martin Lidegaard. Hvis man vil ramme præsident Vladimir Putin, gøres det bedst gennem gassen - og ikke militært.

- Der har været forslag om en militær oprustning. Det er ikke den vej, vi skal gå. Det kan starte en farlig opadgående spiral. Man er nødt til at ramme Putin og de oligarker, der støtter ham, på pengepungen, siger han.

Venstre er lydhør over for De Radikales opfordring, men udenrigsordfører Michael Aastrup pointerer over for dr.dk, at det ikke alene er Danmarks beslutning at træffe.

For to år siden droppede Rusland efter politisk pres den planlagte gasrørledning South Stream, der skulle gå gennem Bulgarien til resten af Europa.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

2.400 år gammelt ansigt kan blinke...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Tori lever som voksen-baby: Har endda...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx