Af Ritzau - 13/11-16 20:30; Opdateret: 13/11-16 21:19

EU-ministre diskuterer Trumps valgsejrEU-ministre diskuterer Trumps valgsejr

EU's udenrigschef har hasteindkaldt til uformel middag, hvor USA's nyvalgte præsident er på dagsordenen.

storybild

EU's udenrigsminister er blevet hasteindkaldt til uformel middag, hvor Donald Trump er på dagsordenen. (Billede: Free/Celebrity Photo/colourpress.com)

Mangt og meget er blevet sagt under den amerikanske valgkamp, og nu skal EU's udenrigsministre gøre status efter valget af den kontroversielle Donald Trump som ny præsident.

Derfor har EU's udenrigschef Federica Mogherini hasteindkaldt til en uformel middag søndag aften, hvor netop Donald Trump er på dagsordenen.

Middagen finder sted dagen før et længe planlagt og formelt møde mellem EU's udenrigsministre.

- Vi skal øge vores fælles forståelse af, hvad vi kan forvente af Donald Trump, og hvordan vi skal holde fast i det samarbejde mellem USA og Europa, der er så utroligt vigtigt, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Flere kilder fra forskellige medlemslande har kaldt mødet for en panikhandling, men det er den danske udenrigsminister ikke enig i.

- Det er et tidsmæssigt spørgsmål. Vi har en ret tætpakket dagsorden i morgen (mandag, red.) både omkring Tyrkiet, vores østlige partnerskaber og sydlige naboer.

- Så hvis vi skulle have tid til en grundig drøftelse af USA, så var det vigtigt at tage en ekstra dag i brug, siger Kristian Jensen.

Det er ikke alle udenrigsministre fra EU, der deltager i mødet.

Den britiske udenrigsminister Boris Johnson meldte afbud under 24 timer efter, at han modtog invitationen med argumentet om, at der er tale om en overreaktion.

- Hvorfor gøre det søndag aften, når man har et planlagt møde om mandagen alligevel? Man håber på at få så meget medieopmærksomhed som muligt, siger en kilde fra det britiske parlament til mediet Politico og uddyber:

- Det hele handler om at vise, at man er parat til at markere sig over for Trump.

Den udlægning har den danske udenrigsminister dog ikke meget tilovers for.

- Hvis der er en, der er ekspert i mediestunts, så er det Boris Johnson. Så det må være hans vurdering, siger Kristian Jensen.

Heller ikke den franske udenrigsminister Jean-Marc Ayrault deltager. Han kunne ikke nå det, siger han, men deltager i det formelle møde mandag.

Han har efter det amerikanske valg udtalt, at han "bestemt ikke har ligget søvnløs om natten" over udsigten til Donald Trump som præsident.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx