Af Ritzau - 12/01-17 08:55

Husk testamentet: Det skal du sætte dig ind iHusk testamentet: Det skal du sætte dig ind i

Kun fire ud af ti danskere har talt med familien om, hvad der skal ske, når de ikke er her mere, viser en ny spørgeskemaundersøgelse.

Tiden efter et dødsfald er altid hård for de efterladte, og den bliver kun endnu hårdere, hvis man ikke har talt om tingene i god tid eller planlagt, hvordan en mulig arv skal fordeles.

Og skal man tro en ny spørgeundersøgelse, som Dansk Byggeris Stenhuggerlaug har fået foretaget blandt 1044 personer, har kun fire ud ti danskere talt med deres familie om, hvad der skal ske, den dag de ikke er her længere.

Det kan lægge et stort pres på de efterladte. Praktiske ting, som at vælge gravsten og tage stilling til, hvordan den døde skal stedes til hvile på, kan fylde meget i en sorgtid.

Derfor er det vigtigt at få talt sammen om tingene, inden det er for sent.

Men der er også nogle beslutninger, man alene bør få taget i tide - nemlig omkring oprettelse af et muligt testamente.

Det fortæller Anja Cordes, der er advokat med speciale i familie- og arveret.

- Det første, der er vigtigt at få på plads, er selv at finde ud af, hvad eller hvem ens eventuelt efterladte formue skal gå til. Her skal man gøre sig selv klart, hvad man ønsker, der skal ske med ens formue, siger Anja Cordes til Ritzau Fokus.

I denne beslutningsproces behøver man ikke nødvendigvis at kalde familien sammen. Det er i stedet for noget, man selv bør tage stilling til, eventuelt sammen med sin ægtefælle, lyder det fra Anja Cordes.

Der er dog undtagelser, hvor det kan være en god idé at orientere familien.

- Hvis man gør forskel på sine børn i sit testamente, synes jeg derimod, at det er meget vigtigt med en forklaring og en begrundelse i testamentet. Det kan give anledning til svære uoverensstemmelser, hvis søskende behandles forskelligt i et testamente, siger hun.

Når man har bestemt sig for, hvad der skal ske med sine værdier, er næste skridt at få noget rådgivning.

Her kan man finde ud af, om oprettelse af testamentet er nødvendigt i den arvesituation, man selv står i.

Men man kan muligvis også få klarhed over, hvordan arveloven hænger sammen.

- Hvis testamenteopretteren ikke efterlader sig et testamente, kan arvingerne have det problem, at der opstår en usikkerhed. Arveloven er dog meget klar, når det kommer til, hvem der arver hvad, men der kan være uenighed om værdiansættelse, retten til at udtage visse genstande og så videre, siger Anja Cordes.

Ifølge Anja Cordes er sådan noget som pension også et element, man skal være opmærksom på.

Pension betragtes nemlig ikke som en del af formuen i arvemæssig henseende. Det gør aktiver som opsparing, bil og værdipapirer til gengæld.

Hun råder derfor aldrig folk til selv at lave et testamente og automatisk gå ud fra, at det hænger juridisk sammen, medmindre man har talt med en advokat, der har speciale i familie- og arveret.

Anja Cordes fortæller derudover, at rådgivning til oprettelse af et testamente ofte koster i omegnen af 5000 kroner. Penge som i sidste ende kan vise sig at være godt givet ud.

Fakta: Dette bør du selv få styr på:

- Tal med familie og nære om, hvordan den sidste rejse skal foregå. Ønsker du eksempelvis at blive begravet på kirkegården, eller skal din aske spredes ud over havet?

- Planlæg, hvordan aktiver som opsparing, hus, værdipapirer og lignende skal fordeles og testamenteres.

- Få hjælp af en advokat med speciale i familie- og arveret til oprettelse af et muligt testamente. På den måde er du sikker på, at testamentet er juridisk bindende, når du først er gået bort.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Simpelthen fantastiske Simple Minds:...
bt.dk
Kvinde efterlod en seddel på...
bt.dk
Danske 'AC' lægger sig fladt ned...
bt.dk
Dansk stjernerytter stopper: 'Jeg har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx