Af Ritzau - 15/08-16 15:15; Opdateret: 15/08-16 15:51

Enhedslisten efter omtalt voldtægtssag: System er sexistiskEnhedslisten efter omtalt voldtægtssag: System er sexistisk

Der er sexistiske tendenser i systemet, når det handler om overgreb mod kvinder, mener Pernille Skipper (EL).

Der er en skæv behandling i lovgivningssystemet, når det kommer til voldtægtssager, mener Enhedslisten.

Udmeldingen falder efter den endelige afgørelse i en meget omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge, hvor tre mænd på 19 år mandag er kendt skyldige.

Østre Landsret mener ikke, at en 17-årig pige var i stand til at sige fra, da de tiltalte under en fest tilbage i 2014 forgreb sig på hende.

Da Retten i Roskilde tidligere på året behandlede sagen, blev de alle frifundet, men dommen er altså nu omstødt. Ifølge Enhedslisten bliver voldtægtsofre diskrimineret i deres møde med systemet.

- Der er nogle sexistiske tendenser i vores system, når det handler om overgreb begået mod kvinder. Både fordi der er så meget skyld og skam i det, hvor det er svært for rigtig mange at gå til politiet, siger politisk ordfører Pernille Skipper.

Hun understreger, at hun ikke har læst den endelige afgørelse.

- Dem, der endelig gør, bliver mødt af et system, som i ikke lige så høj grad som andre forbrydelser tager vare på dem som ofre, men mistænkeliggør dem, siger hun.

En af mændene idømmes seks måneders fængsel for forsøg på voldtægt.

Hans to kammerater straffes begge med otte måneders fængsel for på skift at have haft oralsex med pigen, mens den ene havde fuldbyrdet samleje med hende.

Ifølge Skipper bliver voldtægtssager behandlet meget anderledes end andre typer forbrydelser, og "meget få sager" kommer for en dommer, selv om der sker anmeldelse. Det tyder på et problem i systemet, men muligvis også lovgivningen, lyder det.

- Kvinder er bange for at anmelde eller bliver sendt hjem, hvis de endelig anmelder. De bliver sendt hjem for at tænke over tingene. Eller bliver spurgt til hvad tøj de har på, nærmest som om at det implicit skulle betyde, at der var en egen skyld i det, siger Pernille Skipper.

Et bredt flertal i Folketinget bestående af alle partier minus Alternativet vedtog i foråret, at straffen for voldtægt hæves fra to et halvt års fængsel til tre et halvt års fængsel, når overgrebet sker ved vold eller under trusler om vold.

Straffen for samleje med en person, der befinder sig i en tilstand eller situation, hvor vedkommende er ude af stand til at modsætte sig, blev forhøjet fra 8 til 14 måneders fængsel.

Forsvareren for en af de skyldige skulle have politianmeldt Pernille Skipper, men ordføreren er aldrig blevet kontaktet af politiet, så hun ved ikke, hvor sagen står.

Ifølge retsplejeloven må man ikke udtale sig om skyldsspørgsmålet i verserende straffesager og ikke udtale sig, så det kan påvirke dommere og domsmænd.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx