Af Ritzau - 28/04-17 13:36; Opdateret: 28/04-17 14:25

Menneskerettighedsformand kræves afsat efter Assad-besøgMenneskerettighedsformand kræves afsat efter Assad-besøg

Præsidium i Europarådet har fredag besluttet at blokere alle formandens aktiviteter. Han nægter at gå af.

Europarådets parlamentariske ledelse har fredag besluttet, at formand Pedro Agramunt må gå af.

Det sker, efter at den spanske politiker i marts rejste til Syrien. Her besøgte han en russisk militærbase og mødtes med præsident Bashar al-Assad.

Formanden har forklaret, at han var overrasket over, at Assad pludselig dukkede op, og at han nærmest ikke vidste, hvad turen gik ud på. Han har undskyldt, men nægter at gå af.

Den beslutning er imidlertid helt uacceptabel, mener ledelsen i Europarådet, der er sat i verden for at holde øje med demokratiet, menneskerettighederne og retsstatens tilstand i sine 47 medlemslande.

- Han har optrådt i en sammenhæng med en diktator - en massemorder, siger Mogens Jensen (S), der er næstformand for den danske delegation til Europarådet.

- Det er helt i strid med de værdier, som Europarådet bygger på. Det har skadet vores omdømme så meget, at den eneste udvej er, at han går af, siger den danske politiker.

Selv om der er enighed om, at formanden må gå af, er sagen ikke helt enkel.

Det skyldes, at ingen paragraffer i Europarådets vedtægter vedrører en formands afsættelse. Foreløbigt har parlamentets præsidium dog sørget for en de facto afsættelse, fortæller Mogens Jensen.

- Vi har udtrykt en enstemmig mistillid, som alle politiske grupper står bag.

- Og så er det sådan, at præsidiet skal godkende alle formandens aktiviteter. Vi har besluttet, at der ikke må holdes aktiviteter eller foretages offentlige udtalelser. Det betyder i praksis, at han er afsat, siger Jensen.

Hvis formanden ikke selv giver op, vil parlamentarikerne med en vedtægtsændring sørge for, at valget ikke længere er hans eget.

En sådan ændring ventes at blive vedtaget ved parlamentets næste samling til juni.

Europarådet har hovedsæde i Strasbourg og har ikke noget med EU at gøre. Danmark har været medlem siden oprettelsen i 1949.

I 1950 vedtog rådet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Den skal sikre borgere mod, at deres menneskerettigheder bliver krænket.

Europarådets parlamentariske forsamling består af medlemmer fra medlemslandenes nationale parlamenter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emilie tjener kassen på privat...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
En helt særlig gruppe boligejere er...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx