Af Ritzau - 06/10-16 12:20

Thulesen slår fast: Togfonden skal gennemføresThulesen slår fast: Togfonden skal gennemføres

DF står ved aftale fra juni måned om at gennemføre Togfonden. Også selv om man indgår blå aftale om finanslov.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, udrydder i åbningsdebatten enhver tvivl om, at blå bloks største parti vil leve op til aftalen om Togfonden.

Dansk Folkeparti er om nødvendig klar til at stille ændringsforslag til regeringens finanslov, hvis ikke finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bøjer af. Det fastslår Thulesen i debatten:

- Det er klart vores forventning, at den aftale bliver efterlevet af regeringen, også selv om de ikke er en del af den, siger Kristian Thulesen Dahl.

Striden om Togfonden bunder i to forhold. For det første det voldsomme fald i oliepriserne. Det har betydet, at der er færre penge til at udbygge togdriften for, end aftalepartierne oprindeligt regnede med.

For det andet er regeringspartiet Venstre ikke med i aftalen, som blev indgået under den tidligere SR-regering. Det vil sige, at V-regeringen nu skal administrere en aftale, man er uenig i.

I juni blev partierne bag Togfonden enige om en ny indfasning af planerne for hurtigere togdrift i Danmark. Aftalen er et forsøg på at tage højde for det, som forligspartierne kaldte "finansieringsudfordringen".

Altså at pengene kommer langsommere i kassen, end man oprindeligt havde troet.

Selv om partierne bag Togfonden udgør et flertal i Folketinget, undlod Claus Hjort Frederiksen dog at tage højde for aftalen i regeringens finanslovsforslag, som blev fremlagt i august.

Dermed er partierne bag Togfonden om nødvendigt tvunget til at stille ændringsforslag til regeringens finanslovsforslag.

Socialdemokratiets Benny Engelbrecht siger:

- Jeg er en kende bekymret, når man læser regeringens finanslovsforslag, for der har man ikke indregnet de konkrete elementer. I 2017 er det blot 10 millioner kroner, men i de efterfølgende år er det mere, siger Benny Engelbrecht.

Socialdemokratiet vil derfor holde Dansk Folkeparti fast på aftalen. Også selv om det måtte ende med en blå aftale om finansloven.

Thulesen Dahl er parat til at tage armlægningen med regeringen:

- Vi har haft den holdning hele vejen igennem, at vi kan ikke bruge flere penge, end der kommer ind. Så må vi lave det i en takt, så det kan fungere.

- Det er min klare forventning, at det kommer på plads.

- Ultimativt har vi altid i Folketinget mulighed for at stille ændringsforslag, hvis det måtte blive nødvendigt i den sidste ende, siger Kristian Thulesen Dahl.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx