Af Ritzau - 07/04-17 10:20

Får du nok ud af pensionen? Her er fem overvejelserFår du nok ud af pensionen? Her er fem overvejelser

Du bør gå din pension efter med et par års mellemrum for at få mest ud af den. Se her, hvad det er, du skal overveje.

Pensionen har kørt i årevis, der ryger penge ind hver måned. Alt er godt. Eller hvad?

Hvis du ikke har kigget dine pensioner igennem, eller har taget stilling til ændrede livssituationer de seneste år, så er der risiko for, at du snyder dig selv.

- Når man fastlægger pensionsplanen er det vigtigt, at man tager en opfølgning typisk hver andet eller tredje år. Så får man lavet en opdateret plan, forklarer Anders Valdemar Juhl, der er økonomisk rådgiver hos Uvildigraad.

- Der, hvor der er mulighed for at optimere, det er, når man forholder sig kritisk til det pensionsselskab, man er i, og undersøger hvad nogle alternativer kunne være. For der er stor høj konkurrence på området.

1) Skiftende livssituationer?

Jobskift, ægteskab, børn eller skilsmisse. Din situation ændrer sig mange gange i løbet af livet, og det bør være en anledning til at se pensionen efter i sømmene.

- Det er livssituationer, hvor det giver rigtig god mening at få opdateret sin forsikringspakke og får de rigtige dækninger på, siger økonomisk rådgiver Anders Valdemar Juhl.

Det er også vigtigt at overveje en ægtepagt, fordi der ofte er stor forskel på, hvor meget man sparer op til pensionen i et ægteskab.

Hvis den ene part går på nedsat tid for at få familielivet til at hænge sammen, vil vedkommende blive straffet på pensionsopsparingen, og skulle parret gå fra hinanden, deler man ikke pensionerne, medmindre man har lavet en pensionsægtepagt.

2) Hvordan ønsker du, din familie skal være økonomisk dækket, hvis du mister din arbejdsindtægt? Eller hvis du dør?

PensionDanmark råder til at tænke over, om pensionen dækker økonomisk for din familie, hvis der opstår situationer, hvor du mister din indkomst eller falder bort.

- Der indgår også nogle forsikringselementer i sådan en pensionsplan. Man tilknytter også forsikringsdækning, hvis man dør eller bliver ramt af sygdom. Og det behov er jo forskelligt, alt efter hvor man er i livet, siger Anders Valdemar Juhl.

3) Hvordan ønsker du pensionen udbetalt, når du når dertil – er fleksible udbetalingsmuligheder vigtige for dig?

- Hvis man ikke betaler topskat, er det oplagt, at man først benytter sig af at betale ind på det, der hedder aldersopsparing. Så har man heller ikke risiko for modregning i offentlige ydelser, når man får pension udbetalt senere, fortæller Anders Valdemar Juhl.

Ryger man over topskattegrænsen, er en ratepension oplagt, siger Anders Valdemar Juhl.

Han tilføjer, at for mange er det en god idé at overveje en kombination af engangsudbetaling, ratepension og livslang udbetaling.

4) Har du sparet nok op i forhold til din alder – eller skal du i gang med at spare mere op?

PensionDanmark råder også til at se på, om der skal skrues op for indbetalingerne.

Det kræver, at du gør op med dig selv, hvilket behov du regner med at have, når du går på pension.

Det skal du holde op mod dit indtægtsniveau, og derudfra kan du beslutte, om der skal skrues op for indbetalingerne, råder Anders Valdemar Juhl.

5) Har du den investeringsprofil/risiko som passer til dit temperament?

Er du bekymret eller ubekymret i forhold til risikoen ved din pensionsopsparing? Har det ændret sig? Så kan det være, du også skal vælge en anden risikoprofil for din pensionsopsparing.

- Det er bedre at være mere risikovillig i starten af ens opsparingsperiode, frem for at man har det hele lagt i aktier, når man skal til at hæve pensionen, siger økonomisk rådgiver Anders Valdemar Juhl.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset deler brev fra dronning...
bt.dk
Dansk sports-komet scorer vild...
bt.dk
Rentegyser for boligejere: Vil...
bt.dk
Efter afsporing: Store forsinkelser...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx