Af Ritzau - 30/10-16 04:07; Opdateret: 30/10-16 04:31

Island-kender: Fremadskuende vælgere fravalgte piraterIsland-kender: Fremadskuende vælgere fravalgte pirater

Piratpartiet opnåede stor fremgang ved valget til Islands parlament, Altinget. Men ikke så stor som ventet.

Lørdag har der været valg til parlamentet i Island, Altinget.

Selv om meningsmålinger inden valget viste, at oppositionen anført af Piratpartiet ville overtage magten, så er det usikkert søndag morgen dansk tid.

Det fortæller Ernst Hemmingsen, der er souschef på den danske ambassade i Island.

- Der var udsigt til, at de fire oppositionspartier ville få flertal. Det ser ikke ud til, at det vil ske. Oppositionspartierne vil, som det ser ud nu, få 29 mandater, mens regeringspartierne vil få 28. Og et nyt parti får en seks-syv mandater, siger han.

Det nye parti er Reformpartiet.

Op til valget har Piratpartiet ifølge meningsmålinger stået til at få omkring hver femte stemme ved valget til parlamentet.

Men ifølge Ernst Hemmingsen er valget ikke faldet ud til Piratpartiets fordel, fordi partiet er et "protestparti".

- Det er et valg, der har været præget af, at Island ser fremad. Det har handlet om sundhedsvæsnet, uddannelse til de unge og den slags.

- Piratpartiet er et protestparti, så de fleste har ikke regnet med, at de ville opnå så høj en tilslutning, når først folk gik ind i stemmeboksene, siger han.

Piratpartiet går, som stemmetællingen forløber indtil videre søndag morgen dansk tid, frem fra tre sæder i parlamentet til ni sæder.

- Sammenholdt med meningsmålingerne inden valget fik de et dårligt valg. Men det er et godt valg set i forhold til sidste valg, siger Ernst Hemmingsen.

Han peger dog på, at Piratpartiet har været i position til 30-40 procent af stemmerne i meningsmålinger tidligere på året.

Nu venter islændingene på, at Reformpartiet beslutter sig for, hvem det vil støtte.

- Hvis de peger på den koalition, der har magten nu, så bliver det nok koalitionens andet parti, Selvstændighedspartiet, der får statsministerposten, siger souschefen.

Han forventer, at der venter forhandlinger, før der kommer en afgørelse.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx