Af Ritzau - 09/03-17 15:03

Gør livet surt for indbrudstyvenGør livet surt for indbrudstyven

Skal du indbrudssikre vinduerne eller anskaffe dig sikkerhedståge til boligen for at beskytte dig bedst mod indbrud? Få eksperternes svar.

Frygter du, at listige tyve finder vej ind i dit hjem og løber med dine kæreste ejendele, så er du langt fra alene.

Hver fjerde dansker frygter at blive udsat for indbrud, viser en ny måling foretaget af Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

Og det kan måske give anledning til at plastre huset til med teknologiske løsninger som alarmer, sikkerhedståge ved indbrud, videokamera med ansigtsgenkendelse, sensorer, der registrerer bevægelse og smarte låse.

- Der er en rangorden i de her ting, og det er vigtigst, at du har modstandsdygtige døre, låse og vinduer, og at du måske dertil har sensorstyret lys indenfor og udenfor, forklarer Jon Lund Elbek, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd.

Hvis man sætter alarmer og sensorer op, er man nødt til at have styr på den grundlæggende sikkerhed på huset først. For som Jon Lund Elbek siger, så nytter det ikke at sætte en alarm på en papkasse, så kommer folk ind alligevel.

- Tyve skal generelt set ikke bruge ret længe inde i et hus for at finde noget af værdi. Så en alarm skal være koblet op til en alarmcentral, der rykker hurtigt, for at det kan have en effekt. Der vil det være bedre at sikre dit hus, sådan at tyven ikke vælger det, siger Jon Lund Elbek.

Jon Lund Elbek fortæller, at kamera med ansigtsgenkendelse kan være en god idé at anskaffe sig ved etageejendomme.

Han mener også, at der er god grund til at tro, at sikkerhedståge, som spreder røg i lokalet, så man ikke kan se en hånd for sig, forvirrer en indbrudstyv.

- Men det er en relativt dyr ting at installere, og det er mest brugt i erhvervsregi, tilføjer analytikeren.

Bruger man penge og energi på indbrudssikring, er der god ræson i at gøre potentielle indbrudstyve opmærksomme på det.

- Det er en god idé, at man mærker sit hus med mærkater med indbruds- eller tyverisikring. Det er et signal til tyven om, at her er der nogen, der har tænkt over at sikre sig, siger vicepolitiinspektør Niels Denny Sørensen fra Rigspolitiet.

Han tilføjer, at kameraer på grunden kan bruges til dokumentation i en eventuel sag, men ofte er billederne ikke af god nok kvalitet.

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at det kun er lovligt at filme på sin egen grund. Kameraet må altså ikke filme færdslen ude ved vejen.

Elektroniske låse er også en tilføjelse, man kan gøre sig, men effekten er også her udokumenteret, siger Jon Lund Elbek. Det betyder ikke, at det ikke virker, men det er ikke undersøgt grundigt nok.

Derudover skal man passe på, at man ikke tilføjer boligen sikkerhedshuller.

- Når man laver sine låsesystemer elektroniske, så skaber man et nyt svagt punkt i huset. Så er låsen ikke sikrere end adgangen til dit netværk. Det er ikke for at sige, at de elektroniske løsninger er dårlige, men de stiller høje krav til dit netværk, siger Jon Lund Elbek og tilføjer:

- Hvis man skal vælge mellem at anskaffe sig en tågekanon eller indbrudssikrede vinduer, så vil jeg sige vinduerne uden at blinke.

Rangorden til sikring af hjemmet:

1) Mekanisk sikring: Sørg for at sikre låse, vinduer, døre og suppler eventuelt med sensorstyret lys.

2) Taktisk sikring: Deltag i Nabohjælp, efterlad lidt opvask og lad lyset være tændt. Hjælp naboerne med at få huset til at se beboet ud, når de er på ferie.

3) Teknisk sikring: Når der er styr på den grundlæggende sikring, kan man supplere med eksempelvis en alarm koblet op til en alarmcentral.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand død i brand
bt.dk
Superliga-klubber høster...
bt.dk
Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx