Af Ritzau - 11/08-16 17:23

Stabiliteten i Zambia rystes af voldelig valgkampStabiliteten i Zambia rystes af voldelig valgkamp

Zambia er præget af spændinger efter minelukninger, konstante strømafbrydelser og stærkt stigende priser.

Zambia holder torsdag parlamentsvalg efter en voldelig valgkamp, som kan true landets demokrati og relative stabilitet.

Kun 18 måneder efter præsident Edgar Lungu vandt en snæver valgsejr ved et lynvalg, står han og hans ærkerival Hakainde Hichilema igen over for hinanden i et valgopgør, hvor der i alt er opstillet ni kandidat.

Under 28.000 stemmer adskilte de to kandidater ved valget sidste år. Zambia, der har haft betydelig økonomisk vækst i det seneste årti som en af Afrikas største kobberproducenter, har omkring 13 millioner indbyggere.

Kina har investeret massivt i landet, men to ud af tre zambier lever stadig i fattigdom.

Under valgkampen har der været regelmæssige voldelige sammenstød, som har kostet mindst tre mennesker livet. Volden har fundet sted mellem tilhængere af Lungus Patriotisk Front (PF) og Hichilemas Forenede Parti for National Udvikling, UPND.

En anden valgrunde bliver nødvendig, hvis der ikke er nogen kandidat, som får over halvdelen af stemmerne ved torsdagens første valgrunde.

Zambia er præget af spændinger efter minelukninger, konstante strømafbrydelser og stærkt stigende priser på basale varer.

- Forskellen på PF og UPND er, at vi kommer med konkrete lovudspil baseret på indsigt i økonomi og forståelse af finansmarkederne, sagde Hichilema i et interview dagen før valgdagen.

Der var på valgdagen lange køer ved stemmestederne, hvilket opfattes som udtryk for, at mange vælgere ønsker forandring. Ved valget sidste år var valgdeltagelsen kun 32 procent, hvilket var usædvanlig lavt. Ved et valg i 2011 stemte næsten 54 procent af vælgerne.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx