Af Ritzau - 28/09-16 12:09

Norsk domstol afviser anke fra SnowdenNorsk domstol afviser anke fra Snowden

Edward Snowden kan ikke komme til Norge og modtage en pris uden fare for at blive udvist til USA.

En norsk appeldomstol har afvist at tage stilling til et spørgsmål om, hvorvidt den tidligere amerikanske agent Edward Snowden kan komme til Norge og modtage en pris uden fare for at blive udvist til USA, skriver NTB.

- Domstolen har ikke kompetence til at tage stilling til spørgsmålet i en civil sag, meddelte Borgarting lagmanssrett onsdag.

I juni afviste en lavere retsinstans Snowdens sag.

Oslo tingrett sagde i sin afgørelse i juni, at den ikke kunne behandle Snowdens begæring om at komme til Norge og modtage en pris for sin indsats for ytringsfrihed, før der foreligger en begæring om en udlevering fra USA.

Snowden har ønsket at få en garanti fra det norske retssystem om ikke at blive udleveret, da han gerne vil modtage Ossietzkyprisen, som organisationen PEN uddeler i Norge.

Snowden befinder sig i Rusland.

Da Snowden gerne selv vil komme til Oslo for at modtage prisen personligt, hyrede organisationen et advokatfirma på vegne af whistlebloweren og sagsøgte den norske stat og Justitsministeriet.

Edward Snowden blev verdensberømt, da han lækkede oplysninger om sikkerhedstjenesten NSA's overvågning af amerikanere.

De amerikanske myndigheder betragter lækagen som offentliggørelse af fortrolige oplysninger og ønsker at retsforfølge Edward Snowden.

Dømmes Edward Snowden for de anklager, der er rejst mod ham, står han til at afsone 30 år i et amerikansk fængsel.

I maj 2013 tog den tidligere efterretningsmand flugten og har siden juni i 2013 befundet sig i Rusland, der har tildelt ham midlertidig opholdstilladelse.

/ritzau/NTB

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx