Af Ritzau - 15/12-16 16:10

Ukrainere føler sig forrådt af Europa men drømmer om EUUkrainere føler sig forrådt af Europa men drømmer om EU

Den store hastesag på et EU-topmøde torsdag er Ukraine-aftalen, som ukrainerne stadig drømmer om trods svigt.

Ukrainerne startede en revolution og sendte deres russerglade præsident på flugt for at få en aftale om tættere bånd med EU.

Derfor føler folket et enormt svigt, efter at et enkelt EU-land - Holland - med en folkeafstemning i foråret spændte ben for denne aftale.

- Vi følte os forrådt af vore europæiske partnere. Det skete, tilmed efter at ukrainerne havde vist, at de ville tilslutte sig de europæiske værdier. Så det udløste en massiv skuffelse og en følelse af svigt, siger Katya Gorchinskaya.

Hun er direktør for den ukrainske tv-kanal Hromadske. Den dækkede afstemningen i Holland og reaktionerne i Ukraine intenst.

Ukraine-aftalen er ifølge en højtstående EU-kilde "det mest presserende" punkt på et topmøde torsdag, hvor man også drøfter krigen i Syrien.

Det skyldes, at de 28 stats- og regeringschefer skal nå at blive enige om en "juridisk bindende" afgørelse inden et hollandsk parlamentsvalg til marts.

I denne afgørelse kræver Hollands premierminister, Mark Rutte, et løfte om, at Ukraine-aftalen ikke åbner for, at den tidligere sovjetrepublik kan blive medlem af EU på sigt.

Det sidste er netop, hvad Ukraine og flere EU-lande i øst ønsker.

Derfor har det været svært inden topmødet at blive enige om et kompromis. Og det er stadig ikke fundet, før spørgsmålet er på dagsorden senere torsdag.

Folk i Ukraine følger også med, når EU torsdag drøfter sagen. For det betyder noget for dem, forsikrer Katya Gorchinskaya.

- Generelt er folk meget optaget af spørgsmålet om at knytte tættere bånd til Europa. Nogle specifikke elementer af samarbejdsaftalen er også kendt. Det gælder specielt visumfri rejser og tættere handelsbånd, siger tv-direktøren.

Hun mener, af Ukraine stadig drømmer om Europa trods EU's svigt.

- Ja, for vi føler ikke, at vi har andre valg. For Rusland er helt åbenlyst ikke en mulighed. Vi kunne selvfølgelig i højere grad prøve at stå på egne ben, men stemningen er fortsat i vid udstrækning for Europa, siger Gorchinskaya.

Aftalen med Ukraine handler også om EU's troværdighed som partner i aftaler om frihandel, fortæller en EU-embedsmand.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Dansk tennis-komet tager kæmpe-skalp
bt.dk
Putin trækker en streg i sandet: Her...
bt.dk
88-årig kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx