Af Ritzau - 02/04-17 13:02; Opdateret: 02/04-17 14:00

Borgmester: P-vagter skal ikke være affaldspolitiBorgmester: P-vagter skal ikke være affaldspoliti

Det er uansvarligt og farligt, hvis p-vagter skal give affaldsbøder. Det er politiets job, mener borgmester.

Nej tak.

Når folk smider affald på gaden eller i naturen, skal det ikke være de kommunale parkeringsvagters ansvar at udskrive bøder.

Sådan lyder det fra Morten Kabell (EL), der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune og blandt andet har det politiske ansvar for området for parkering.

Hans reaktion kommer efter, at konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, foreslår, at p-vagter og parkbetjente må give bøder, når folk smider flasker, cigaretskodder og andet affald.

- Det bliver et rungende nej tak fra min side.

- Det er et dybt uansvarligt forslag. Det er ikke parkeringsvagternes opgave at lave politiets arbejde, siger Morten Kabell.

Det handler om hensyn til medarbejderne, som ikke skal risikere at stå i en konfliktfyldt situation, de ikke er uddannet eller trænet til, mener borgmesteren.

- P-vagterne skal ikke agere politimyndighed og vurdere, hvem der smed hvilket affald eller smadrede en flaske.

- Der skal føres beviser. Og det er altså en opgave for politiet, siger Morten Kabell.

Landets borgere skal i stedet have et politi i øjenhøjde, der patruljerer gaden og varetager den opgave, mener Morten Kabell.

Det er et bekymrende forslag, som vil udsætte p-vagterne for ubehagelige konflikter, som de slet ikke er trænet til at håndtere.

Det mener Reiner Burgwall, der er formand for teknik- og servicesektoren i fagforeningen FOA, som sikrer arbejdsforholdene for parkeringsvagter i landets kommuner.

- Det vil indebære en lang række risici og ballade, hvis p-vagten skal stå og afgøre, hvem der har smidt et stykke tyggegummi på fortovet.

- Vi er villige til at snakke om, hvad det vil kræve ad uddannelse og træning. For det skal være trygge og sikre forhold at arbejde under, siger Reiner Burgwall.

Han understreger dog, at det er politiets opgave at sørge for, at borgerne opfører sig ordentligt. Og det skal overvejes nøje, hvordan man kan skabe sikre arbejdsrammer, hvis p-vagterne skal løfte opgaven.

Det koster 1000 kroner at smide en coladåse på gaden eller i naturen, mens et askebæger med cigaretskodder koster 3000 kroner.

Og hvis du kaster dine skraldeposer over hækken og ind til naboen, skal du bøde med 5000 kroner.

I 2009 viste Københavns Kommune interesse for idéen, da den daværende teknik- og miljøborgmester, Klaus Bondam, foreslog at give p-vagter lovhjemmel til at udskrive affaldsbøder.

I dag er det politiets opgave at give bøder til personer, som kaster affald i landets byer og i naturen. Fra 2008 til 2015 blev der givet 36 bøder for henkaster affald, viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ejgil på 72 er træt af overklassen:...
bt.dk
Bendtners store kærlighed på...
bt.dk
Far tjekkede ind på hotel med sin...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx