Af Ritzau - 21/09-16 09:14; Opdateret: 21/09-16 09:28

Beskæftigelseskurven får første knæk siden 2013Beskæftigelseskurven får første knæk siden 2013

Beskæftigelsen, der ellers er steget støt, tog en puster i juli, hvor antallet af lønmodtagere faldt.

For første gang siden foråret 2013 viser Danmarks Statistiks opgørelse over antallet af lønmodtagere i Danmark et fald fra måned til måned.

Faldet er dog beskedent og udgør kun 100 personer ud af en samlet beskæftigelse på 2.653.100 personer i juli.

Men det bryder med tendensen fra de seneste mange måneder, hvor antallet af beskæftigede er steget støt med nogle tusinde personer hver måned.

Det er et fald i den offentlige beskæftigelse, der trækker nedad. I juli var der 1500 færre offentligt ansatte, og det kunne ikke opveje af en jobvækst på 1400 personer i de private erhverv.

Og det er en formildende omstændighed, at den private beskæftigelse fortsætter med at vokse, mener cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

- Det var altså den offentlige beskæftigelse, der trak ned, og det vurderer vi er et midlertidigt fænomen. Det er i hvert fald ikke en del af budgetterne i hverken stat eller kommuner, at der skal være et fald i beskæftigelsen.

- Men når det er sagt, så er fremgangen i den private beskæftigelse i juli til den lave side sammenlignet med tidligere. Det kan være et tegn på, at opsvinget er på vej ned i gear, siger han.

Hos Dansk Erhverv konstaterer cheføkonom Steen Bocian, at jobfesten i den private sektor fortsætter, "men der blev skruet ned for musikken".

Han advarer dog mod at lægge alt for meget i nøgletal fra sommermånederne, der traditionelt er usikre.

- Vi skal have flere tal, der underbygger samme tendens, før vi kan konkludere, at arbejdsmarkedsfremgangen er stoppet.

- Det vil dog ikke nødvendigvis være uhensigtsmæssigt rent økonomisk set, hvis fremgangen på arbejdsmarkedet tager sig en puster.

- Udviklingen i beskæftigelsen har over de seneste år været ubalanceret i forhold til væksten generelt set.

Danmarks Statistiks opgørelse over antallet af lønmodtagere omfatter også deltidsmedarbejdere, og det omfatter også personer med bopæl uden for Danmark.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx