Af Ritzau - 16/01-17 07:46

Laveste antal boliger til salg i ni årLaveste antal boliger til salg i ni år

Det er et godt tidspunkt at handle bolig på - både for sælger og køber, vurderer boligøkonom.

Lige nu er der cirka 58.000 boliger til salg i hele Danmark. Det er markant færre udbudte boliger, end vi har set de seneste år. Faktisk viser en ny statistik fra Boliga.dk, at antallet af udbudte boliger er på det laveste niveau i ni år.

1. januar 2017 var der udbudt 58.282 boliger i hele Danmark, og det tal har ikke været lavere siden 1. februar 2008, hvor der var 57.452 boliger på markedet.

Samtidig er det markant færre end for bare seks år siden, hvor udbuddet var på sit højeste, og der var 82.000 boliger på markedet.

Men det er generelt positivt, siger Morten Skak, boligøkonom på Syddansk Universitet.

- Det lave udbud af boliger er et udtryk for, at der er kommet mere gang i bolighandlen. Det trækker boliger væk fra markedet, siger han.

Når færre boliger sættes til salg, kan det også være et udtryk for, at flere danskere har slået sig ned der, hvor de gerne vil være, siger Morten Skak.

- Under finanskrisen var der en del, der ikke flyttede, fordi de ikke kunne sælge deres bolig. Der har været et "opsparet" flyttebehov, som måske i nogen grad er udløst nu, siger han.

Endelig kan det lave antal udbudte boliger være et udtryk for, at mange købere har svært ved at få et lån i banken - særligt til dyre boliger i Aarhus og i Hovedstadsområdet.

- Det kan betyde, at markedet går en lille smule i stå, og sælgerne tøver med at sætte deres boliger til salg, når der ikke er så mange købere, forklarer Morten Skak.

Udbuddet har særligt været faldende på villa- og andelsboligmarkedet. Villamarkedet er blevet reduceret med 25 procent fra 45.000 til 33.700 huse siden toppen i august 2011.

Andelsboligmarkedet er blevet reduceret med 80 procent fra 5945 andelsboliger til 1165 andelsboliger siden toppen i september 2012.

Det lave udbud betyder, at det kan været et godt tidspunkt at sælge boligen på. Når udbuddet er mindre, er sandsynligheden for, at boligsælgere kan få en bedre pris for deres hus, større.

Og ifølge Morten Skak kan det lave udbud også være fordelagtigt for køberne.

- Det er et udmærket tidspunkt at handle hus på, fordi renterne er så lave, siger han.

Fakta: Udbudte boliger 1. januar 2017:

- Villaer: Der er flest udbudte villaer i Region Syddanmark, hvor der er 9756 villaer til salg. Region Hovedstaden har færrest udbudte villaer.

- Ejerlejligheder: Der er flest udbudte ejerlejligheder i Region Hovedstaden, hvor der er 3523 lejligheder til salg. Region Sjælland har færrest udbudte ejerlejligheder.

- Andelsboliger: Der er flest udbudte andelslejligheder i Region Midtjylland, hvor der er 326 andelsboliger til salg. Færrest udbudte andelsboliger findes i Region Nordjylland.

Kilde: Boliga.dk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se BTs karakterer: Horsens snydt for...
bt.dk
Sofie Linde deler første billede,...
bt.dk
Husker du ham? Nu forklarer...
bt.dk
Borgere i protest: Historisk kro står...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx