Af Ritzau - 23/11-16 08:18; Opdateret: 23/11-16 09:03

Kommentator: K skal have klare indrømmelser i forhandlingerKommentator: K skal have klare indrømmelser i forhandlinger

I forhandlingerne om en ny trekløverregering har den mindste af de tre folketingsgrupper mest at tabe.

De Konservative har mest at tabe, men kan også presse de andre partier i forhandlingerne om en ny trekløverregering med Venstre og Liberal Alliance.

Partiet ved, at de to andre har brug for dem, for ellers er der ikke noget trekløver, siger politisk kommentator på Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane.

- De har brug for hinanden, men Konservative har stadig lidt foden på bremsen. De skal have noget for at gå ind, de er bittesmå, de er truede og skal have noget synligt for at gå med, siger hun.

I den konservative folketingsgruppe sidder der kun seks medlemmer modsat Liberal Alliances 13 og Venstres 34.

Forhandlingerne fortsatte til sent tirsdag aften på Marienborg, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde på gensyn til Liberal Alliance og De Konservative.

Det handler for partierne om at være præcise på de områder, hvor de kræver indrømmelser og mere vage på de områder, hvor de regner med at give sig ifølge Elisabet Svane.

- Venstre er nødt til at give noget for at undgå valg, og Liberal Alliance er gået all in, så det er et kæmpe nederlag for dem, hvis det ikke lykkes. Det er det for dem alle tre, siger hun.

Nok har De Konservative mest at tabe, hvis de ikke får væsentlige aftryk på regeringens politik, men falder det hele til jorden, risikerer Venstre at tabe regeringsmagten, lyder det.

Elisabet Svane forventer, at Liberal Alliance vil give sig på forsvars- og klimaområdet.

Under problemerne med landbrugspakken endte De Konservative de facto med at fyre den daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Og Liberal Alliance har i et år truet med at trække tæppet under regeringen, hvis der ikke kom topskattelettelser på fem procentpoint.

Så der er også grund til at bruge forhandlingerne til at skabe et tillidsfuldt samarbejde og fortroligt rum.

- Man har nærmet sig hinanden. I efteråret brugte Løkke meget tid på især LA, og forholdet er blevet bedre til De Konservative, siger Elisabet Svane.

Modsat SRSF-regeringen starter de tre liberale partier med samme økonomiske udgangspunkt, hvilket er en klar fordel, vurderer hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I denne uge er der fest på...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Politiet leder efter flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx