14/03-16 16:26

Fiskeriformand kalder tobis-kvote alvorlig for økonomienFiskeriformand kalder tobis-kvote alvorlig for økonomien

Fiskere må nu fange langt færre tobis, men Danmarks Fiskeriforening håber på, at kvoten bliver forhøjet.

Det vil få store konsekvenser for økonomien i industrifiskeriet i Danmark. Og det kommer til at betyde et stort fald i eksportindtægterne.

Så utvetydigt er budskabet fra formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen, efter at det er blevet klart på et møde mandag i Bruxelles for EU's landbrugs- og fiskeriministre, at danske fiskeres tobis-kvote sættes ned til en tiendedel.

For når sæsonen går i gang 1. april, vil det kun være tilladt at fange 13.000 ton i det såkaldte område 1 i Nordsøen. Det er en markant nedgang fra de 125.459 ton, som danske fiskere sidste år måtte tage med tilbage til fiskemelsfabrikkerne.

- Vi håber selvfølgelig, at det prøvefiskeri, som man har besluttet, der skal foretages, viser, der er belæg for en forhøjelse af kvoten i løbet af sæsonen. Men sker det ikke, vil det få store konsekvenser, siger Svend-Erik Andersen.

Han forklarer, at man ved prøvefiskeriet sender 20 fartøjer ud, hvor man fisker efter tobis i område 1 i Nordsøen. Det vil man analysere på og på den baggrund tage stilling til, om der er basis for en højere kvote.

- Vi håber selvfølgelig, at den analyse, der blev foretaget i november eller december, hvor man undersøgte, hvor mange tobis der er tilbage, er en fejl.

- Det har aldrig været så lavt før, og det tyder på, at der er noget galt.

Ifølge Svend-Erik Andersen vil kvoten blandt andet gå ud over fiskerne, arbejdspladser på land og eksportindtægter til Danmark.

- Det betyder en nulindtjening i tobissæsonen, som er den vigtigste del af et års fiskeri.

Også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) håber, at fiskeriet i område 1 vil vise, at der er mere tobis i havet, end man har regnet med, så kvoterne kan hæves.

- Så lytter vi til resultatet. Det er ingen hemmelighed, at det får store konsekvenser for de industrihavne på Jyllands vestkyst, hvor tobis landes, hvis ikke kvoten forøges, siger ministeren.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Australsk bonde straffet med...
bt.dk
Prins Henriks ønske: Overraskede...
bt.dk
Ekspert om prins Nikolai: 'Hvis han...
bt.dk
To teenagepiger havde billet til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx