Af Ritzau - 02/04-17 04:33

FAKTA: Her er vigtige punkter i TvindsagenFAKTA: Her er vigtige punkter i Tvindsagen

Tvinds stifter har været efterlyst gennem Interpol siden 2013, men Mexico vil ikke udlevere Amdi til Danmark.

Tvind blev grundlagt i 1970 som bannerfører for en række skoler, der var et alternativ til den eksisterende undervisning og samfundet i øvrigt.

* Den Rejsende Højskole, Det Nødvendige Seminarium, Den Internationale Efterskole og en kæmpemæssig vindmølle i Ulfborg blev fikspunkterne. Senere kom Ulandshjælp fra Folk til Folk og andre enheder til, og betegnelsen "imperiet" blev hæftet på Tvind.

* Efter intens kritik vedtog Folketinget i 1996 Tvindloven, som fjernede tilskud fra fri- og efterskoler, men Højesteret underkendte senere loven.

* I Lærergruppen indbetalte medlemmer penge til en humanitær fond og trak det fra i skat.

* I 2002 indledtes straffesagen mod Tvinds stifter, Mogens Amdi Petersen, og andre, der var anklaget for underslæb og skattesvig. Penge fra fonden skal være brugt blandt andet til en luksuslejlighed i Florida og andre projekter.

* Samtlige blev i 2006 frifundet af byretten i Ringkøbing - på nær Sten Byrner, der fik en betinget dom for underslæb. Straks derefter forsvandt lederne undtagen talsmanden, Poul Jørgensen, mens anklagemyndigheden ankede dommen til landsretten.

* I 2009 blev Poul Jørgensen af Vestre Landsret idømt fængsel i to år og seks måneder.

* I 2013 besluttede landsretten at varetægtsfængsle blandt andre Mogens Amdi Petersen in absentia, ligesom hans pas blev inddraget. Han er efterlyst gennem Interpol.

* Dansk politi anmodede for mere end to år siden de mexicanske myndigheder om at anholde Mogens Amdi Petersen og udlevere ham til Danmark.

* I august 2016 meddelte myndighederne i Mexico, at landet ikke vil udlevere den 78-årige Amdi.

* Mexico begrunder afvisningen med, at det i henhold loven ikke kan udlevere en person til et andet land, hvis personen er blevet frikendt ved det pågældende lands første retlige instans - i dette tilfælde ved en byret i Danmark.

Kilder: Domstol.dk og Jyllands-Posten

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx