Af Ritzau - 14/09-16 16:01; Opdateret: 14/09-16 16:54

EU vil hjælpe musikere og medier med copyright-reformEU vil hjælpe musikere og medier med copyright-reform

EU-Kommissionen vil skærpe rettighedsregler. Det kan ramme YouTube og Google og hjælpe medier og musikere.

Kunstnere og medier skal sikres øget betaling for det indhold, der deles digitalt. Det vil til gengæld sikre, at brugerne får glæde af mere og bedre indhold.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, der lægger op til at modernisere copyright-reglerne for brug af nyheder, bøger, film og musik. Målet er at bringe reglerne på omgangshøjde med borgernes nye brug af indhold på internettet.

- Jeg ønsker, at journalister, forfattere og personer, der offentliggør indhold, vil få en fair betaling for deres arbejde. Uanset om det er lavet i et studie eller hjemme i deres stue.

- Uanset om det bliver delt offline eller online, og om det bliver offentliggjort via en kopimaskine eller via hyperlink på nettet, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sin state of the union-tale onsdag.

Dermed kan EU-Kommissionen være på vej ind i et opgør med eksempelvis Google og Reddit om betaling til nyhedsmedier for at bruge nyheder. Kommissionen vil sikre, at tjenester, der samler nyheder, deler annonceindtægter med producenterne af nyheder.

Kritikere påpeger, at blandt andre Tyskland og Spain har forsøgt sig med lignende tiltag, uden at det har hjulpet de hårdt trængte aviser.

På et pressemøde onsdag fastslår EU-kommissær Günther H. Oettinger, at man har set svaghederne ved de nationale love. Og at et fælles europæisk initiativ vil have markant større mulighed for at virke, fordi man taler på vegne af et stort marked.

- Vi er sikre på, at der vil komme en stor offentlig debat om forslagene. Det hilser vi velkommen, og vi er parate til at udvikle forslagene. Vi bilder os ikke ind, at vi selv kender den bedste måde at gøre det på.

- Men vi har fremlagt et udgangspunkt, hvorfra Europas kreative økonomi kan blive stabiliseret. Min opfordring er, at vi hurtigt får diskuteret os frem til en løsning. Hvis det tager tre år, vil teknologien have ændret sig, siger Günther H. Oettinger.

Kommissionen lægger også op til, at videoplatforme som YouTube skal bruge teknologi, som kan opfange og sikre, at overtrædelser af copyright bliver stoppet. Det er et stort ønske fra musikere, der mener, at deres musik bliver delt via tjenesten.

Kommissionen lægger også op til, at tv-selskaber skal gøre programmer og film tilgængelige i andre EU-lande, samtidig med at de lægger dem ud i deres oprindelsesland. Kommissionen nævner specifikt TV3 Play i Danmark i den forbindelse.

Andrus Ansip, der er næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for det digitale indre marked, siger:

- Europæerne ønsker adgang til vores rige kultur på tværs af landegrænserne. Vores forslag vil sikre, at mere indhold vil blive tilgængeligt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx