Af Ritzau - 22/08-16 12:13; Opdateret: 22/08-16 12:43

Advokat Harlang håber staten lader irakersag begynde nuAdvokat Harlang håber staten lader irakersag begynde nu

Regeringen bør ikke kære irakersag til Højesteret, mener deres forsvarer, advokat Christian Harlang.

storybild

Advokat Christian Harlang opfordrer på vegne af 23 irakerne Forsvarsministeriet til ikke at kære en sag om tortur til Højesteret, efter at Østre Landsret gav ham ret i, at sagen ikke er forældet, som Kammeradvokaten mener. (Billede: Scanpix/Torkil Adsersen)

Forsvarsminister Peter Christensen (V) noterer sig, at Østre Landsret nu har afgjort, at sagen om tortur af 23 irakere ikke er forældet.

Derudover har ministeren ingen kommentarer.

- Forsvarsministeriet er tilfreds med, at domstolen nu har haft lejlighed til at tage stilling til spørgsmålet. Forsvarsministeriet noterer sig Østre Landsrets afgørelse, hedder det i en skriftlig kommentar.

- Forsvarsministeriet vil nu nærlæse kendelsen og i samråd med øvrige involverede ministerier og Kammeradvokaten tage stilling til evt. kære af kendelsen.

Irakernes advokat, Christian Harlang, beder Forsvarsministeriet undlade at kære kendelsen til Højesteret.

- Vi har tidligere været i Højesteret med denne sag. Kammeradvokaten kom med en indsigelse om, at sagsøgerne skulle stille sikkerhed for Kammeradvokatens salær på 920.000 kroner. Det fejede Højesteret af bordet, siger Christian Harlang.

- Jeg håber, at Kammeradvokaten vil holde op med at kaste grus i maskineriet. Så vi kan komme i gang med sagens substans.

Irakerne har stævnet Forsvarsministeriet med et krav om godtgørelse på 60.001 kroner.

De påstår, at danske soldater medvirkede til, at de i 2004 blev udsat for tortur af irakisk politi. Danske soldater tog dem til fange i Operation Green Desert og overleverede dem til irakiske myndigheder.

Christian Harlang mener, at Danmark har ansvaret for, at irakerne blev torteret.

En video fra efterretningsofficer Anders Kærgaard viser ifølge ham, at irakerne fik hårdhændet behandling ved anholdelsen. Retsmedicinske undersøgelser viser, at flere af irakerne har post traumatisk stress syndrom, ptsd, og fysiske skader.

Desuden blev irakiske sunnimuslimer overgivet til en shiamuslimsk milits, siger Christian Harlang.

- Det er simpelt hen ringe militært håndværk, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx